Udruga Moje dijete: Veliko srce mališana oboljelih od malignih bolesti

Njihove su oči tužne nakon primanja kemoterapije i zračenja mijenjaju izgled, gube kosu, blijedi su, imaju tamne podočnjake, ali, unatoč svemu, imaju snagu da se bore

U udruzi 'Moje dijete', osnovanoj 15. lipnja 2004. a koja je s radom počela dvije godine kasnije rade isključivo roditelji i prijatelji udruge koji su je i pokrenuli. Prioritet im je ohrabriti roditelje, pomoći im da prebrode najteže trenutke u životu, svjesni da su njihova djeca i pored poteškoća koje im je sudbina odredila najbolji i najveći borci. Njihova djetinjstva su prekinuta, igre su zamijenili dugim i iscrpljujućim liječenjima, teškim i agresivnim terapijama i zračenjima. Njihove su oči tužne nakon primanja kemoterapije i zračenja mijenjaju izgled, gube kosu, blijedi su, imaju tamne podočnjake, ali, unatoč svemu, imaju veliko srce i snagu da se bore.

Za osmijeh djeteta

Udruga 'Moje dijete', koja okuplja roditelje djece oboljele i liječene od malignih bolesti i leukemije, pod pokroviteljstvom  Osječko-baranjske županije realizirala je program rehabilitacije i resocijalizacije oboljele djece pod nazivom "Za osmijeh djeteta u prirodi" Orahovica 2013. godine. Udruga Program 'Za osmijeh djeteta u prirodi'uspješno provodi ovaj projekt već petu godinu u Centru za edukaciju gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici i bilježi sve veći broj sudionika.

- Program rada u radionicama psihološka, likovna i  glazbena je strukturiran i pod nazorom stručnog tima prilagođen je uzrastu djece i njihovom interesu, a nastavak je projekta psihosocijalne podrške  članovima udruge koju ista provodi tijekom godine. Ovakav projekt od velike je važnosti za sve članove udruge i uživa njihovu punu potporu, kontinuitet i održivost – kaže predsjednica udruge Sonja Lacković Kučinac.

Poboljšanje kvalitete liječenja

Dobrotvorni rad udruge usmjeren je isključivo na zaštitu djece oboljele od malignih bolest, poboljšanje kvalitete liječenja oboljele djece, pomaganje pri nabavci lijekova i ortopedskih pomagala, u ostvarivanju prava oboljele djece na redovito školovanje, bori se za slobodan izbor mjesta liječenja i za prava djece i roditelja iz zdravstvenog osiguranja, za prava majki iz radnog odnosa. U suradnji s medijima senzibiliziraju javnost za probleme oboljele djece i njihovih roditelja, organiziraju akcije za prikupljanje sredstava te rade na pružanju humanitarne pomoći roditeljima kada je to moguće u teškim situacijama povratka bolesti i smrti djeteta.
Kao što ističu u udruzi, trenutak kada se suočite s dijagnozom da vaše dijete boluje od malignog oboljenja, najstrašniji je trenutak kojeg, kao roditelj, možete zamisliti. U početku se javlja osjećaj straha, očaja i beznađa. S vremenom se roditelji moraju suočiti s činjenicom da se liječenje većinom provodi u Zagrebu, da tamo moraju osigurati smještaj i da moraju izostajati sa posla jer je njihov boravak uz bolesno dijete od presudne važnosti za njegovo izlječenje. Liječenje traje u pravilu godinu dana ili više, te su potrebna znatna sredstva koja obitelji oboljelih financijski iscrpljuju.

Zakonska prava oboljele djece

Oboljeloj djeci je potrebna dodatna ishrana, neophodni su skupi preparati za jačanje imuniteta, a zbog stalnog deprimirajućeg boravka u bolnici potrebno im je osigurati i dodatnu zabavu. Nerijetko roditelji, zbog dugotrajnih bolovanja, ostaju bez posla, ili primaju samo minimalne plaće. Udruga za djecu organizira razne radionicePonekada su roditelji prisiljeni odustati od liječenja upravo iz tih razloga.

Udruga 'Moje dijete' organizira cijeli niz aktivnosti kao što su klub dobrovoljnih davatelja krvi koja je potrebna za liječenje djece, suradnja sa dječjim kazalištem i dječjim zborovima te drugim skupinama u cilju druženja i organiziranja predstava za djecu udruge, pružanje adekvatne stručne i psihološke pomoći djeci i roditeljima (fizijatar i psiholog), organiziranje smještaja roditelja u Osijeku tijekom boravka djece u bolnici, sudjelovanje u nabavi opreme i aparata za odjel onkologije te osnivanje izoliranog odjela za dječju onkologiju.
Navedene aktivnosti  udruga ostvaruje putem svojih tijela i komisija, suradnjom s nadležnim tijelima i stručnim službama, praćenjem i predlaganjem izmjena i dopuna zakonskih propisa u korist oboljele djece i pružanjem pomoći u ostvarivanju njihovih zakonskih prava, proučavanjem problema oboljele djece i zalaganjem za njihovo rješavanje te  sudjelovanje na stručnim skupovima drugih udruga i organizacija koje skrbe o djeci oboljeloj od malignih bolesti.
Piše: Božica Ravlić