Branimir Šutalo: Kako su nas slijepe dočekali na Motovun film festivalu

Film poljskog redatelja Andrzeja Jakimowskog "Zamisli", koji je otvorio festival, tematski je direktno vezan za slijepe, a najveća inovacija ovogodišnjeg Motovuna je bila naracija tako da su film mogli gledati i slijepi i slabovidni kojih ove godine nije manjkalo na festivalu

Motovunski filmski festival je kroz svoju kratku povijest uspio stvoriti i nastojao održati imidž festivala koji je posebniji, drugačiji i hrabriji od uobičajenih filmskih festivala. Ako je zadnjih nekoliko festivalskih izdanja izgubilo onaj momentum i energiju s početaka festivala što je bilo razumljivo i predvidljivo, ovogodišnji je pak, bar što se otvoranja i koncepta tiče, ono što Motovun mora i želi biti - hrabar, beskompromisan i otvoren. Sve te odlike bile su prisutne na samom otvaranju 16-og motovunskog filmskog festivala kojega su višestruko obilježili, inače za društvo filmski autsajderi, slijepi i slabovidni.

Zasluga udruge Zamisli

Naime, sam film poljskog redatelja Andrzeja Jakimowskog Zamisli koji je otvorio festival tematski je direktno vezan za slijepe, a najveća inovacija ovogodišnjeg festivala je bila naracija tako da su film mogli gledati i slijepi i slabovidni kojih ove godine nije manjkalo na festivalu. Na projekciji filma su kao posebni gosti festivala u prvim redovima sjedili članovi Udruge Zamisli koja je i zaslužna što je priča oko filmske naracije zaživjela, a privilegiju da pozdravi okupljenje je dobio i predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić. U Motovunu su također bili prisutni i domaćini, slijepi izBranimir Šutalo, flimski kritičar In-Portala (prvi slijeva) s ekipom filma 'Zamisli' Istarske županije zajedno sa svojim županom Valterom Flegom. Uz slijepe i slabovidne, druga manjinska i društveno marginalizirana skupina koja je obilježila otvaranje festivala su bili Romi kojima je ovogodišnji festival tematski i posvećen. Sam početak programa je počeo sa scenom iz kultnog filmskog klasika Tko to tamo peva u kojoj dva mala Roma pjevaju nad svojom i našom nesretnom sudbinom. U jednom trenutku, kao da su sišli s platna, samo 33 godine stariji, ukazuju se Miodrag i Nenad Kostić i nastavljaju, na sveopće oduševljanje okupljenih, s legendarnom pjesmom iz filma.

Intenzivno podizanje atmosfere

Atmosferu je do usijanja doveo Džambo Agušev, osvajač nagrade "Prva truba svijeta" na prestižnom trubačkom festivalu u Gući. Na Džambove energične trubačke virtuoznosti nije ostala imuna niti, u sličnim prilikama suzdržana, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, a upućeniji vele da predsjednik Ivo Josipović nije dugo djelovao tako opušteno i zadovoljno. Nakon kratkotrajnog i intezivnog podizanja atmosfere program se vratio na meritum stvari, a to je film. Pred okupljene je stupio iranski redatelj Mohsen Makhmalbaf koji je kao ovogodišnji osvajač motovunske nagrade Maverick dobio čast da službeno otvori ovaj nama slijepima tako posebni 16-ti Motovun film festival. Ako se po jutru dan poznaje, onda će ovogodišnji Motovun film festival biti onaj koji se pamti.

Piše: Branimir Šutalo