Boćanje za osobe s invaliditetom: Festival vrhunskog sporta u Puli

Zapažen nastup na natjecanju u Puli imali su sportaši iz Boćarskog kluba 'Željko Klepač' - URIHO: prvo mjesto u BC3 kategoriji osvojio je Marko Arambašić, dok je u kategoriji BC4 treće mjesto osvojio Željko Jarić-Pavičić

U osnovnoj školi "Veli vrh“ u Puli, 26. listopada 2013. odigrano je 4. završno kolo prvenstva Hrvatske u boći za osobe s invaliditetom.

Boćanje je paraolimpijski sport za sportaše s teškoćama i utječe na motoričke sposobnosti. U Hrvatskoj se s natjecanjima počelo 2004., a od te godine Hrvatski boćarski savez za osobe s invaliditetom (HSBI) redovito nastupa na međunarodnim turnirima, europskim i svjetskim prvenstvima na kojima je evidentan napredak iz godine u godinu. Krajnji cilj je sudjelovanje hrvatske reprezentacije na paraolimpijskim igrama.

Domaćin natjecanja bio je klub BK "Istrijana“ koji je kao i svake godine na visokoj razini organizirao ovaj sportski događaj. Natjecalo se u 4 kategorije. BC1, BC2, BC3 i BC4. Sudjelovalo je devet klubova iz cijele Hrvatske s ukupno 43 sportaša i njihovih asistenata. U 08:30 natjecanje je počelo svečanim otvaranjem koje je vodila proslavljena hrvatska paraolimpijka i predsjednica BKOSIŽ  Jelena Vuković . Predsjednik Hrvatskog boćarskog saveza (HBS) Dinko Beaković se obratio sportašima s par riječi i zatim službeno otvorio natjecanje. Do 13 sati trajao je prvi dio natjecanja, zatim je bila pauza za ručak koji je kao i uvijek bio odlična prilika za druženje i sklapanje novih prijateljstava. Nakon objeda, krenulo se s drugim dijelom natjecanja koje je trajalo do 19:30 sati nakon kojeg je počelo svečano proglašenje pobjednika koje vodio predsjednik Hrvatskog saveza boćanja osoba s invaliditetom Goran Dernej.

Konačni poredak po kategorijama:
BC1 prvo mjesto Krunoslav Zujić (BKI “Lastavice“), drugo mjesto Milorad Kružić (BKOSI “Pulac“), treće mjesto Zlatko Jagnjić (BKCPO “Zagreb“).
BC2 prvo mjesto Kristijan Trampuž (BKOSI “Pulac“), drugo mjesto Ademir Fazlli (BKOSI “Pulac“), treće mjesto Lara Dabić (BKOSIŽ "Istrijana").
BC3 prvo mjesto Marko Arambašić (BKDDZ “Željko Klepač “Uriho), drugo mjesto Mihajlo Kovačić (BKOS I“Osječki osmjeh“), treće mjesto Danijela Mataja (BKOSI “Pulac“)
BC4 prvo mjesto Davor Komar (BKOSIŽ-Istrijana), drugo mjesto Melisa Osmanović (BKOSIŽ-Istrijana), treće mjesto Željko Jarić-Pavičić (BKDDZ “Željko Klepač“ Uriho).
Nakon podjele medalja i pehara službeno je završena sezona 2013. te su se svi sudionici uputili do mjesta Vodnjan na druženje i proslavu koja  se do dugo u noć nastavila uz pjesmu i autohtone specijalitete.

M. Damjanović