Tiflološki muzej: Dođite na izložbu 'Psi anđeli'

Pred Međunarodni praznik rada Centar za rehabilitaciju Silver otvorio je interesantnu izložbu u Tiflološkom muzeju u Zagrebu. Među brojnim uzvanicima izložbu je službeno otvorila dr.sc. Tatjana Josipović

Na izložbi “Psi anđeli“ prikazane su fotografije Roberta Orlića, nastale u suradnji s Centrom Silver tijekom njegova boravka u Zagrebu. Kroz volonterski angažman u raznim dijelovima grada Zagreba, Orlić je snimio pse pomagače u crno bijeloj tehnici te je na ovaj način aludirao na ulogu pomagača u životima djece s teškoćama u razvoju i odraslih osoba s invaliditetom. Izložbu je, nakon pozdravnih riječi gradonačelnika Milana Bandića, otvorila dr.sc. Tatjana Josipović, a ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istaknuo je kako su psi koji se pojavljuju na fotografijama dio donacije koje je njegovo Ministarstvo dalo prošle godine Centru Silver. Riječ je o psima koji su bili zaplijenjeni od strane Veterinarske službe RH na graničnim prijelazima te su danas angažirani kao "manekeni“ na ovoj izložbi. Posebna zvijezda otvaranja ove iznimne izložbe bio je i labrador Hit, koji je nakon zapljene na granici dodijeljen Centru SIlver i sada kao vrhunski obučen pas pomaže obitelji iz Zadra koja ima djevojčicu s multiplom sklerozom.

Posebni gosti otvaranja bile su glumica Ksenija Pajić i voditeljica Barbara Kolar kao prijateljice Centra Silver, koje su svojom nazočnošću željele senzibilizirati javnost o značaju pasa pomagača u društvu.

Ravnatelj Centra dr.sc. Marijan Alfonzo Sesar istaknuo je kako psi pomažu osobama s invaliditetom da ostvare svoje pune potencijale u društvu pa i u poslu. Psi vodiči, rehabilitacijski i terapijski psi su isto profesionalci u svom „poslu“ i zaslužuju poštovanje za svoj rad, jednako kao što i same osobe s invaliditetom zaslužuju priliku da kroz posao ostvare svoje profesionalne potencijale.

Ovom izložbom ujedno i započinje CUTE DOG kampanja projekta 4P, kojeg provodi Centar za rehabilitaciju Silver u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Centrima za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ i Dubrava, Institutom za razvoj tržišta rada i tvrtkom SELECTIO te predstavlja još jedan u nizu inovativnih projekata Centra. Projekt 4P - Podrška + Poslodavci + Posloprimci = Posao, ima za cilj pružiti podršku posloprimcima, osobama s invaliditetom, u ostvarivanju njihovog temeljnog prava na rad i poslodavcima u zakonskoj obvezi zapošljavanja osoba s invaliditetom. Projekt ukupne vrijednosti 254.151,00 EUR je sufinanciran s 233.224,89 EUR (91,76 posto) iz Europskog socijalnog fonda i odnosi se prvenstveno na zapošljavanje mladih osoba s invaliditetom. Ovim projektom još više postaje vidljiva značajnost uloge pasa pomagača Centra Silver, koji omogućuju neovisan život osoba s invaliditetom u zajednici, stoga se i sam početak kampanje projekta veže uz otvorenje ove izložbe.

Izložba ostaje otvorena do 7. svibnja 2014.

Više informacija na:

E-pošta: centar.silver@czrs.hr

Kontakt telefon za PR: 095/5986-279 (Vinko Mojtić)

Ravnatelj Centra za rehabilitaciju Silver: Dr.sc. Marijan Alfonzo Sesar

In-Portal

 

Povezane vijesti