Festival jednakih mogućnosti: Multidisciplinarno stvaralaštvo osoba s invaliditetom

Na trodnevnom uličnom festivalu nastupit će više od 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od čega 600 osoba s invaliditetom

Ove godine održava se 13. Festival jednakih mogućnosti (FM) na Jelačićevom trgu u Zagrebu od 27. do 29. svibnja s dnevnim programom od 10 do 22 sati. Cilj Festivala je razvoj svijesti o pravima i slobodama osoba s invaliditetom te izjednačavanje njihovih mogućnosti s ostalim građanima kroz predstavljanje stvaralačkih mogućnosti izvođača programa. Organizator Festivala i njegov idejni zaštitnik je Društvo tjelesnih invalida Zagreba.

Svestranost i talenti OSI

Festival se sastoji od glazbeno-scenskog, likovnog, filmskog, edukacijsko-rekreacijskog i sportskog programa. Glazbeno-scenski program je sastavljen od dramskih, plesnih i glazbenih točaka koje naizmjenično izvode osobe s invaliditetom i popularni estradni umjetnici.

Likovni program se sastoji od urbane skupne izložbe likovnih radova na kojoj izlažu autori različitih umjetničkih izričaja, povezanih tjelesnim oštećenjem kao zajedničkim obilježjem. Promatrači izložbe uspostavljaju komunikaciju s autorima i odnose s umjetninama, koje se predstavljaju bogatstvom stilskih, tematskih, izričajnih, generacijskih i drugih različitosti. U filmskom se programu prikazuju dokumentarni filmovi s tematikom života i rada osoba s invaliditetom.

Edukacijsko-rekreacijski program je sastavljen od igara mobilnosti u kojima javne osobe i građani, u simuliranom oštećenju na improviziranom poligonu, stječu iskustva kretanja pomoću invalidskih kolica i orijentacije u prostoru pomoću bijelog štapa. Sportski program se sastoji od turnirskih natjecanja u sjedećoj odbojci, te boćanja, tenisa i ulične košarke u invalidskim kolicima.

Na trodnevnom uličnom festivalu nastupit će više od 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od čega 600 osoba s invaliditetom.

Poziv volonterima

Društvo tjelesnih invalida Zagreb traži zainteresirane volontere da doprinesu ovoj javnoj manifestaciji i uz zabavu steknu nova poznanstva i korisna iskustva. Rok za prijavu volontera je do popunjavanja broja od 150 volontera.

Prijaviti se možete dojavom osobnih podataka (imena i prezimena, naziva fakulteta i godine studija, broja mobitela, e-mail adrese) na telefon 4854-182, 099/8033-931, 098/314- 472, preko elektroničke adrese na: dti@zg.t-com.hr ili osobno u poslovnom prostoru Društva tjelesnih invalida u Zagrebu, Ilica 138 (ili Bosanska 2) od 9 do 17 sati.

Izdavat će se potvrde o dobrotvornom radu, a moguće je i priznavanje volontiranja kao studentske prakse ovisno o dogovoru s mjerodavnim profesorom.

In-Portal

Foto: Anto Magzan/PIXSELL


 

 

Povezane vijesti