Festival jednakih mogućnosti: Osobama s invaliditetom ista prava kao i ostalima

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak pozvala je sve da u skladu s mogućnostima doprinesu razvoju jednakih mogućnosti, a posebno je apelirala na pomoć osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima s poplavljenih područja


Osobe s invaliditetom trebaju imati ista prava i obveze kao i svi drugi građani, jednake mogućnosti trebaju se osigurati kroz čitavu godinu, a ne samo prigodničarski, poruka je s danas otvorenog trodnevnog Festivala jednakih mogućnosti koji se 13. godinu zaredom održava na zagrebačkim trgovima u organizaciji društava tjelesnih invalida.

Sve objekte prilagoditi OSI populaciji

Na ovogodišnjem festivalu na Trgu bana Jelačića nastupit će više od 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od toga čak 600 osoba s invaliditetom koji će s drugim umjetnicima nastupiti u glazbeno-scenskom i likovnom programu, te u edukacijsko-rekreacijskim i sportskim igrama.

"Festival se održava na otvorenom, među građanima, ne u dvorani, u zatvorenom, i to je glavna poruka - da su osobe s invaliditetom s nama, da žive s nama", rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

I danas je prilika da svima poručimo kako da svoje trgovine, institucije i druge objekte prilagode invalidima, a Ministarstvo će se potruditi pronaći rješenja za trajnije financiranje takvih manifestacija, poručila je Opačić.

Izrazila je zadovoljstvo jer je Festival jednakih mogućnosti jedinstvena manifestacija u Europi, kao i time što Hrvatska ima jedino kazalište za slijepe osobe u svijetu, te uspjesima hrvatskih sportaša i nedavno održanom Specijalnom olimpijadom za invalidne osobe.

Pomoć OSI zajednici u poplavljenim područjima

Govoreći o pozitivni pomacima u odnosu društva prema osobama s invaliditetom, navela je da je više od 350 osoba izišlo iz institucija i sada žive u zajednici, zadovoljni što svoj život mogu organizirati kao i svi drugi ljudi. U zadnje dvije godine vide se pomaci i u zapošljavanju invalidnih osoba, čemu su pridonijele izmjene u njihovu obrazovanju, kako bi bili konkurentniji na tržištu rada, navela je Opačić.

Podsjetila je da osobama s invaliditetom nije ukinuto niti jedno pravo, već je povećan broj tumača i asistenata. Djeca s višestrukim oštećenjima koja su pohađala školu više od četiri sata dnevno imala su pravo samo na polovicu invalidnine, a od početka godine dobivaju čitav iznos.

Također je istaknula da će se predloženim zakonskim rješenjima ustanoviti jedinstveno tijelo vještačenja invalidnosti, te će jedinstvena pravila i riješenja vrijediti na području čitave Hrvatske.

Grad Zagreb mora biti dostupan svim svojim građanima i trudit ćemo se da sagradimo što više potrebnih rampi i ostalih sadržaja za naše građane s invaliditetom, rekao je predsjednik zagrebačke Gradske skupšine Darinko Kosor.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak pozvala je sve da u skladu s mogućnostima doprinesu razvoju jednakih mogućnosti, a posebno je apelirala na pomoć osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima s poplavljenih područja.

Hina
Foto: Patrik Macek/PIXSELL