Festival Željezara: Novi život industrijskog i kulturnog simbola Siska

"Mi smo na početku identificirali određene teme koje su bitne za budući razvoj grada Siska, a isto su bitne i na nacionalnom nivou. Organizacije su pozvane na ravnopravno sudjelovanje u kreiranju programa", kaže izvršna direktorica Festivala Željezara Lela Vujanić

 

Željezara Sisak odavno nije industrijsko-kulturni simbol grada Siska, danas je to simbol zapuštenih radničkih prostora koji će uskoro biti u novoj funkciji.

U industrijskoj zoni Željezare i naselju Caprag održat će se od 6. do 8. lipnja 2014. Festival Željezara. U nekadašnjim proizvodnim halama kroz festival koji se sastoji od tri dijela – umjetničkog i aktivističkog - odvijat će se niz koncerata, performansi, izložbi, predavanja, tribina i instalacija. Željezara će privremeno opet oživjeti, te okupiti domaću i regionalnu glazbenu, umjetničku i aktivističku scenu.

Aktivistički program festivala održat će se u formi Konferencije o samoorganiziranju, i to uz predavanja, diskusije i propitivanja tema poput rada, solidarnosti, jednakosti, promjene, prostornog uređenja, stanovanja, ljudskih prava, održivog razvoja, kulture, medija, pa čak i nogometa.

”Mi smo na početku identificirali određene teme koje su bitne za budući razvoj grada Siska, a isto su bitne i na nacionalnom nivou. Organizacije su pozvane na ravnopravno sudjelovanje u kreiranju programa. One će na festivalu predstaviti svoj rad, ali će zajedno na zadane teme s lokalnim inicijativama pokušati pronaći modele i rješenja za budući razvoj grada. Željezara Sisak se tretira kao gospodarsko-kulturni fenomen koji nije još jedna socijalistička industrijska uspješnica, već jedan organizam za sebe koji se na specifičan način skrbio o životu radnika. Ono što je nama ovdje najbitnije je specifična vrsta kulturne politike. Radnicima je omogućen potpuno besplatan pristup kulturi, ali se događala i potpuno autentična kulturna proizvodnja. Željezara je svake godine organizirala likovne kolonije, a vodeći jugoslavenski umjetnici su zajedno s radnicima izgrađivali sklupture. Dio tih ideja, od samoupravljanja do kulturne politike, mi smatramo vrlo progresivnim idejama koje su nam korisne i danas, a koje su tijekom zadnjih dvadesetak godina u Sisku bile potpuno zanemarene”, kaže izvršna direktorica Festivala Željezara Lela Vujanić.

Lela Vujanić, izvršna direktorica Festivala Željezara

UMJETNIČKI PROGRAM - Slaven Tolj, Kata Mijatović, Andreja Kulunčić, Marijan Crtalić, Siniša Labrović, Igor Grubić, Boris Cvjetanović, Marko Ercegović, Željko Badurina, Božena Končić Badurina, Vlasta Žanić, Marko Tadić, Zoran Pavelić, Boris Greiner, Nemanja Cvijanović, Sandro Đukić, Božidar Katić, Darko Bavoljak, Mladen Stilinović, Arkoff i Cirkorama.
GLAZBENI PROGRAM - Bambi Molesters, Repetitor, Seven That Spells, Antenat, Damir Avdić, ABOP, Peach Pit, My Buddy Moose, Punčke, Tobogan, Popsimonova (live), ŽEN, Le Chocolat Noir (live), Dali B (live), Tanz Kommanda, N-NOR (live), S&C (DJ set/live), Blacksmith (DJ set), G&G (DJ set) i Omar & Getoutski (b2b DJ).
AKTIVISTIČKI PROGRAM - Pravo na grad, Kontraakcija, Savez udruga Klubtura, Mlade antifašistkinje Zagreba (MAZ), Brid – baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Documenta – centar za suočavanje s prošlošću, Zelena akcija - Koordinacija udruga mladih Siska (KUMS), skwhat - Anarhija blok 45, White angels, Sisačka eko akcija, Direktna demokracija u školi i Gradski vrtovi Sisak.

Pretprodaja ulaznica po cijeni od 50 kn, dnevna 30 kn u Zagreb / Dirty Old Shop, Tratinska 18, online www.dirtyoldempire.com i Sisak / Voodoo Bar, klub SKWHAT, Fluid caffe, Caffe bar Tale.

B. Ravlić

 

Povezane vijesti