Milan Živković: Zašto neprofitni mediji trebaju financijsku potporu države

"Aktivna medijska politika je potrebna i opravdana budući da na Zavodu za zapošljavanje imamo sve više nezaposlenih novinara, a s padom prihoda od oglašavanja, naklade i prodaje sve manje se pridaje važnost kvaliteti i broju autorskih tekstova", kaže Milan Živković iz Ministarstva kulture

U organizaciji Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo i Centra za istraživanje medija i komunikacije Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu u ponedjeljak 2. lipnja u prostorijama fakulteta organiziran je skup na temu "Mediji i javni interes“.

Skup je otvorio dekan FPZ-a Nenad Zakošek, naglašavajući kako narod ima vlast kakvu zaslužuje, ali da su mediji glavni faktor utjecaja na javno mnijenje.

Osobito počašćena na današnjem Skupu bila je Mirjana Krizmanić kojoj je uručena nagrada Miko Tripalo zbog dosadašnjeg rada, a naročito zbog nesebičnosti javnog angažmana u zaštiti dostojanstva čovjeka i obrani njegovih sloboda te u promicanju društvene pravednosti.

"Osjećam se počašćeno i ganuto, a ova nagrada predstavlja za mene zatvaranje cijelog životnog kruga lojalnosti, reda, rada, discipline i marljivosti", rekla je profesorica Krizmanić.

Inače, Centar za demokraciju i pravo djeluje već 11 godina, a nastao je na temelju opusa i dijela Mike Tripala. Pravu inspiraciju Centar nalazi u svakodnevnom djelovanju, a već su dugi niz godina ukazuju na probleme u obrazovanju, decentralizaciji i korupciji. Nagrada Miko Tripalo uspostavljena je kako bi pridonijela pozitivnoj društvenoj promjeni, a ovogodišnja je dodijeljena na temelju jednoglasne odluke Skupštine i to za iznimno znanstveno i publicističko djelovanje.

O medijskoj strategiji govorio je savjetnik u Ministarstvu kulture, Milan Živković, predlažući financijsku potporu neprofitnim medijima u iznosu od 70 milijuna godišnje, budući da je utjecaj medija neprocjenjiv.

"Aktivna medijska politika je potrebna i opravdana budući da na Zavodu za zapošljavanje imamo sve više nezaposlenih novinara, a s padom prihoda od oglašavanja, naklade i prodaje sve manje se pridaje važnost kvaliteti i broju autorskih tekstova. Svrha javnih politika je osmišljavanje zamjene za deficit u medijima na svim područjima", rekao je Živković.

Na Skupu je bilo govora i o budućnosti novinarstva u digitalnom vrtlogu, o medijima kakve bismo željeli, medijskoj pismenosti te brani li profesionalno novinarstvo javni interes.

Dodatna vrijednost u moru medija s kojima se svakodnevno susrećemo je svakako originalnost, a civilno društvo trebalo bi zadržati ulogu procjenitelja. Sloboda medija je često rasprava o položaju medija, a jedno od važnijih pitanja je kako privući pozornost javnosti uz toliko distrakcija. Svakako je nužno ciljano stavljati sadržaje, zakačiti ih na društvene mreže i uvijek biti aktualan.

Tekst i foto: Ana Gospočić