Oni su naš ponos: Luka Baković i Ivan Mikulić osvojili svjetski vrh u taekwondou za osobe s invaliditetom

Najprije je Luka Baković, član splitskog kluba Galeb, osvojio zlatnu medalju, a već sutradan je Ivan Mikulić iz kluba St-kwan, izborio srebrno odličje na Svjetskom para-taekwondo prvenstvu u Moskvi

Luka Baković na pobjedničkom postolju u Moskvi

Povijesni uspjeh postigli su naši para-taekwondo borci na Svjetskom prvenstvu u Moskvi u taekwondou za osobe s invaliditetom.

Najprije je u subotu Luka Baković, član splitskog kluba Galeb, osvojio zlatnu medalju nadmoćno svladavši ugledne protivnike. U prvom kolu kategorije do 75 kilograma Luka je svladao Alexandra Jumbeia 16:0, u drugom kolu je bio bolji od Akwia Sharona sa 16:4 da bi u finalu pobijedio Rusa 14:12

Već sutradan, u nedjelju, Splićanin Ivan Mikulić, član taekwondo kluba St-kwan, osvojio je srebrnu medalju u kategoriji preko 75 kg.

Ivan se natjecao u žestokoj konkurenciji para-taekwondo sportaš s manjkom udova, a na putu do srebrne medalje imao je četiri borbe od kojih je samo jednu izgubio. Najprije je u prvom kolu pobijedio Španjolca rezultatom 10:8. U drugom se borio protiv našeg Brune Kiša iz Karlovca, a njega je dobio rezultatom 13:3. Za ulazak u finale morao je odraditi borbu protiv reprezentativca Rusije kojeg je pobijedio 14:11. U velikom finalu Mikulić je izgubio borbu od predstavnika Irana rezultatom 10:12 što je bilo dostatno za srebrno odličje.

Ivan Mikulić: Samo mali korak dijeli ga od naslova svjetskog prvaka u svojoj kategoriji

Ovo nije za Mikulića prva medalja sa svjetskih prvenstava jer je već u Arubi 2012. godine osvojio broncu. Prema prikazanoj kvaliteti u borbi nije sporno da bi uskoro mogao doći i do zlatnog odličja na svjetskom prvenstvu. Ivan Mikulić osim što se uspješno bavi taekwondoom, redoviti je student Kineziološkog fakulteta u Splitu. Vrijedi istaknuti da je i osvajač kadetskih i juniorskih medalja na prvenstvima Hrvatske za 'zdrave' sportaše. Hrvatsku je do dvije medalje na Svjetskom prvenstvu u Moskvi vodio izbornik muške seniorske reprezentacije Branimir Bečić.

Podsjetimo kako je u Moskvi ovo bilo 5. po redu para-taekwondo prvenstvo WTF-a. Na njemu su sudjelovali elitni natjecatelji ovoga sporta. Krajnji cilj organizacije je da se para-taekwondo uvrsti u program Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020. godine. Prema službenom izvješću prvenstva, na njemu je sudjelovalo više od 120 boraca koji su došli iz 40 zemalja svijeta. Oni su morali proći klasifikaciju po novim pravilima WTF-a, koja su nedavno sasvim prilagođena standardima IPC-a.

Sportaši i sportašice bili su podijeljeni u tri težinske kategorije unutar četiri različita razreda. Uvjet je bio da imaju manjak udova kako bi dvodnevni turnir bio maksimalno pošten, ravnopravan i siguran za sve natjecatelje.

Marko Damjanović