Hrvatski filmovi u konkurenciji jubilarnog Sarajevo Film Festivala

Za konkurenciju jubilarnog, 20. Sarajevo Film Festivala od hrvatskih filmova odabran je "Cure" švicarsko-hrvatske redateljice Andreje Štake, dok će se u kratkometražnoj konkurenciji za Srce Sarajeva boriti i filmovi "Kokoška" Une Gunjak i "Manjača" Tina Žanića.

 

Osim filmova u natjecateljskom programu, sarajevski festival, koji će se održati od 15. do 23. kolovoza, će u nenatjecateljskom Open Air programu ugostiti regionalnu premijeru hrvatskog filma "Otok ljubavi" redateljice Jasmile Žbanić, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Dugometražni film "Cure", koji će svjetsku premijeru imati nekoliko dana ranije na festivalu u Locarnu, prvo je ostvarenje nagrađivane redateljice Andreje Štake koji je snimila u Hrvatskoj. Ta je drama s elementima misterije smještena u Dubrovnik devedesetih, a u središtu su dvije četrnaestogodišnjakinje od kojih jedna pogiba nakon svađe.

U glavnim ulogama su Lucia Radulović i Sylvie Marinković, a glume još Mirjana Karanović, Marija Škaričić, Leon Lučev, Perica Martinović, Edi Jertec, Franjo Dijak. Film je nastao u koprodukciji triju europskih partnera - Švicarske, Hrvatske i BiH.

Filmu "Manjača" Tina Žanića, priči o mladiću koji prvi put odlučuje upravljati svojim životom, bit će to svjetska premijera. Glavne uloge tumače Matija Ferlin i Vjenceslav Kapural, a film je nastao u produkciji Kinokluba Zagreb i sufinanciran je sredstvima HAVC-a. Žanić je studirao produkciju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a svojim redateljskim debijem "Komba" osvojio je 2011. Zlatna kolica Zagreb Film Festivala.

"Kokoška" Une Gunjak svoju je svjetsku premijeru imala u Tjednu kritike 53. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu. To je priča o šestogodišnjoj djevojčici Selmi kojoj u ratnom Sarajevu otac kao rođendanski poklon šalje kokoš. Uz Cannes, film je u međuvremenu prikazan na više svjetskih festivala, a nagrađen je i na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Palm Springsu kao najbolji film do 15 minuta trajanja.

Una Gunjak je rođena Sarajka koja djeluje u Londonu kao montažerka, a "Kokoška" joj je redateljski prvijenac. U cijelosti ga je snimila u Zagrebu, nastao je u njemačko-hrvatskoj koprodukciji, s Nukleus filmom kao hrvatskim producentom, a podupro ga je i HAVC.

"Otok ljubavi", prvi hrvatski film bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić, također će svjetsku premijeru imati u Locarnu. Film prati obitelj koja ljetuje u Istri. Glavna junakinja, Francuskinja koja živi u Sarajevu, trudna je i s mužem Bosancem dolazi na odmor na otok Sv. Nikola, ali u njihov život tada ulazi žena koja im brak stavlja na kušnju. U filmu glume Ariane Labed, Ada Condeescu, Ermin Bravo, Franco Nero, Leon Lučev, Bojana Gregorić, Jelena Lopatić, Branka Petrić Fehmiu, Lee Delong, a producenti su Damir Ibrahimović i Leon Lučev.

Na CineLinku, koprodukcijskom marketu koji je okosnica industrijskog programa Sarajeva, bit će predstavljen "Hotel Zagorje", projekt u razvoju redatelja i scenarista Alda Tardozzija i kuće Produkcija Živa. Riječ je o adaptaciji autobiografskog romana Ivane Simić Bodrožić o odrastanju u progonstvu.

CineLink je platforma za razvoj i financiranje odabranih filmskih projekata predodređenih za europske koprodukcije. Tardozzijev film će biti u društvu još sedamnaest, a selekcija se tradicionalno fokusira na jugoistočnu Europu i nudi nagradni fond s više od 160 tisuća eura u gotovini i uslugama. S prosječnom stopom konverzije projekata iz razvoja u produkciju od šezdeset posto, u posljednjih jedanaest godina postao je jedna od najuspješnijih platformi za razvoj i financiranje projekata u Europi.

Hina
Foto: Almir Panjeta/PIXSELL

 

Povezane vijesti