Andrej Plenković ispunio obećanje

Zastupnik Plenković sudjelovat će u radu međuparlamentarne grupe za osobe s invaliditetom u 8. sazivu Europskog parlamenta

Plenković na sastanku Međuparlamentarne grupe za osobe s invaliditetom
 

Na uvodnom sastanku Međuparlamentarne grupe za osobe s invaliditetom zastupnici su raspravljali o postignutim pomacima u pravima osoba  s invaliditetom, kojih u EU ima 80 milijuna, u prethodnom petogodišnjem razdoblju.  Razmotrene su daljnje inicijativei mjere usmjerene na poboljšanje njihovih prava kako bi se izbjegla socijalna isključenost.

U svom izlaganju zastupnik Plenković istaknuo je da se uključio u rad ove najstarije Međuparlamentarne grupe kako bi povezao aktivnosti u Europskom parlamentu s naporima niza udruga i zajednica koje skrbe o pravima osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, u kojoj trenutno živi 500 000 ljudi s nekim od oblika invaliditeta. Dodao je da se s najviše zanimanja prate mogućnosti korištenja sredstava iz europskih strukturnih fondova, posebno iz Europskog socijalnog fonda, kojima se mogu poboljšati njihova prava u pogledu većih mogućnosti za zapošljavanje, pristup informacijama, obrazovanje i mobilnost.

Podsjetio je da je zajedno s kolegama posjetio važan europski kongres za osobe s invaliditetom koji se održao 18. svibnja u Zagrebu u organizaciji Europskog foruma za osobe s invaliditetom, a čiji je član Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH.

Tekst i foto: Luka Đukez