Sarajevo Film Festival: Trijumf hrvatskog dokumentarca 'Goli', redateljice Tihe Gudac

Završnog dana 20. SFF-a sarajevska je publika kao pretpremijeru imala prilike pogledati ovogodišnjeg dobitnika "Zlatne arene" s festivala u Puli film "Broj 55" Kristijana Milića

 

Hrvatski dokumentarni film "Goli" redateljice Tihe Klare Gudac i kratki film "Kokoška" u njemačko-hrvatskoj koprodukciji koji je režirala Una Gunjak proglašeni su najboljim ostvarenjima u svojim kategorijama na 20. Sarajevo Film Festivalu (SFF), dok je tursko ostvarenje "Pjesma moje majke" redatelja Erola Mintasa neočekivano proglašeno najboljim u okviru natjecateljskog programa za igrani film.

"Goli" Tihe Klare Gudac priča je o obiteljskoj drami jednog političkog zatočenika na Golom otoku, a član žirija Ananda Scepka je kazao kako je riječ o angažiranom i uvjerljivom filmu kojim je zahvaljujući posvećenosti redateljice svijetu prenio istinu o jednoj velikoj tragediji.

"Hvala vam, ovo je neverojatno. Film je sniman dugo ... moram se zahvaliti cijelom timu", kazala je Gudac nakon uručenja nagrade ističući kako film posvećuje svim žrtvama totalitarnih sustava a posebice onima koji su nastradali na Golom otoku i njihovim obiteljima.

I Una Gunjak je vidno uzbuđena iskazala zahvalnost cijeloj ekipi s kojom je surađivala.

Njezin je film dojmljiva ratna priča o drami koju proživljava šestogodišnja djevojčica.

Nagradu "Srce Sarajeva" za najbolji igrani film - uz novčani iznos od 16 tisuća eura - "Pjesma moje majke" je na temelju odluke žirija kojim je predsjedao mađarski redatelj Bela Tarr zaslužila zbog suptilno ispričane priče o drami jedne obitelji suočene s velim društvenim promjenama.

I Feyyaz Duman koji glumi naslovnu mušku ulogu u ovom ostvarenju dobio je "Srce Sarajeva" za najboljeg glumca dok je najboljom glumicom proglašena Mari Kitia za ulogu u gruzijskom filmu "Nevjeste".

Publika i kritika ranije su kao najbolji film uvjerljivo favorizirali kosovsko ostvarenje "Tri prozora i vješanje" redatelja Ise Qosje no on je na opće iznenađenje ostao bez ikakve nagrade žirija.

Završnog dana 20. SFF-a sarajevska je publika kao pretpremijeru imala prilike pogledati ovogodišnjeg dobitnika "Zlatne arene" s festivala u Puli film "Broj 55" Kristijana Milića a također izvan konkurencije prokazani su i novi film Woodyja Alena "Čarolija na mjesečini" te južnokorejsko ostvarenje "Snowpiercer" redatelja Bong Joon-hoa.

Jubilarno dvadeseto izdanje SFF-a ove je godine oborilo sve rekorde, kako po broju prikazanih filmova tako i publike koja je vidjela projekcije.

Prikazano je čak 246 filmova iz 60 država a publika je imala priliku vidjeti niz sjajnih novih filmskih ostvarenja, ali i uživo čuti što o vlastitoj i suvremenoj filmskoj produkciji imaju kazati poznati redatelji poput Mikea Leigha, Michaela Winterbottoma i Kena Loacha.

Već čuvenim sarajevskim crvenim tepihom prošetao je i poznati meksički glumac Gael Garcia Bernal.

Direktor i utemeljitelj SFF-a Mirsad Purivatra završne večeri nije krio zadovoljstvo onim što je postignuto ove godine.

"Ovo je bilo fantastično izdanje i najbolji festival kojega smo imali", kazao je Purivatra.

Hina
Foto: factum.com.hr