Sve više roditelja djece s invaliditetom tuži Disney

Roditelji djece s invaliditetom tvrde da su, od kad su nova pravila na snazi, njihovi posjeti Disneyevim zabavnim parkovima obilježeni dugim čekanjima, nesporazumima s tvrtkinim zaposlenicima i nervozom njihovih mališana

 

Broj obitelji s djecom s invaliditetom koje su podigle tužbu protiv Disneyevih zabavnih parkova svakim danom je sve veći.

Prošli tjedan su 30 novih obitelji i 36 osobe najavile podizanje tužbe.

Početkom ove godine desetak je obitelji podiglo tužbu protiv disneyevih zabavnih parkova smatrajući da je Disney novouvedenim promjenama u pristupu zabavnim parkovima prekršio Američki zakon o osobama s invaliditetom (ADA).

Prije nego što su promjene uvedene, osobe s invaliditetom i njihove obitelji imale su pravo da preko reda uđu na neku od Disneyevih atrakcija. Prema novim pravilima, osobe s invaliditetom više nemaju takvo pravo, nego moraju čekati svoj red. Jedino što ne moraju stajati u redu već mogu na drugi način čekati svoj red.

Disneyevi predstavnici su rekli da su promjene bile nužne zbog učestale zloupotrebe.

Roditelji djece s invaliditetom tvrde da su, od kad su nova pravila na snazi, njihovi posjeti Disneyevim zabavnim parkovima obilježeni dugim čekanjima, nesporazumima s tvrtkinim zaposlenicima i nervozom njihove djece s invaliditetom. Štoviše, u nekoliko slučajeva, navodi se u tužbi, djeca s mentalnim poremećajima su doživjela napadaje i psihičke šokove zbog čekanja na njihova omiljena odredišta.

Nakon što su prve obitelji podigle tužbe i nakon što su mediji obavijestili o događaju, počele su se javljati nove obitelji sa sličnim iskustvima koje su nudiile svoje usluge kao svjedoci. U konačnici, obitelji su se dogovorile da objedine tužbu i da krenu zajedno u sudsku borbu protiv Disneya.

Disney je kategorički odbacio otpužbe tvrdeći da se prema svim posjetiteljima njihovih zabavnih parkova, pa tako i prema djeci s invaliditetom, odnose prema postojećem pravilniku koji je uzeo u obzir sve poteškoće s kojima se određeni posjetitelji mogu susresti.

Početak suđenja se ne očekuje prije 2016. godine.

Branimir Šutalo