Prolaz za Stellu: Film o djevojčici s invaliditetom koji vas ne može ostaviti ravnodušnim

Stella je rođena sa stopostotnim invaliditetom, ima cerebralnu paralizu miješanoga tipa, hipoplazije corpus calosuma, tumor-lipom u spinalnom dijelu kralježnice i teški oblik mentalne retardacije

Nakon što je prošlogodišnji Motovun film festival otvoren filmom s naracijom za slijepe, odličnim poljskim filmom Zamisli, trendu da festival otvara s filmom o svakodnevnom životu osobe s invaliditetom pridružio se i 12. Liburnia film festival, festival hrvatskog dokumentarnog filma.

Naime, u Ićićima kraj Opatije svoju svjetsku premijeru doživio je dokumentarni film Prolaz za Stellu redateljice Ljiljane Šišmanović, već afirmirane redateljice dokumentarnih filmova kao što su Posljednji zaljev Panonskog mora, Polusestra i Znak na Kajinu.

Prolaz za Stellu je priča o 13-godišnjoj Stellli koja živi u Zagrebu, i drugačija je od drugih. Ne govori, ne hoda i gotovo ništa ne vidi. Kreće se isključivo uz tuđu pomoć u invalidskim kolicima. Stella je rođena sa stopostotnim invaliditetom, ima cerebralnu paralizu miješanoga tipa, hipoplazije corpus calosuma, tumor-lipom u spinalnom dijelu kralježnice i teški oblik mentalne retardacije.
Kako bi lakše prenosili Stellu od ulice do stana, do kojega ima ponekad vrlo teško premostivih 35 stepenica (pa još 35 za prijenos kolica), roditelji su pokušali od susjeda ishoditi dozvolu za prolazak njihovim dvorištem, čime bi se izbjeglo stepenište. No susjedi su neumoljivi i ne dopuštaju prolazak...

Redateljica filma Ljiljana Šišmanović

Nisam siguran hoće li Prolaz za Stellu uspjeti doprijeti do srca njezinih susjeda i pomoći da joj omoguće prolaz kroz njihovo dvorište, ali sam potpuno siguran da ovaj film otvara prolaz do Stele i njezine obitelji. Film skida koprenu sa skrivene svakodnevice jedne obitelji čija kćerka i sestra Stela ima težak invaliditet i zahtijeva puno ljubavi, pomoći i pažnje. Ono što Ljiljana Šišmanović uspijeva približiti je način na koji Stela uzvraća na ljubav i pažnju. Stela, poput svakog djeteta, ima stvari koje voli i koje ne voli. Ona zna biti sretna i nesretna. Film ne traži sažaljevanje jer ni Stela ni njezina obitelj ne traži ništa. Zapravo oni samo žele prolaz kroz dvorište, a susjedi im ga tvrdoglavo ne daju, opravdavajući se s "nezgodnom“ naravi Stelinog oca. Susjedi, oni su posebne zvijezde filma. Telefonski razgovori Stelin majke i susjeda zvuče nestvarno, u isto vrijeme tragikomično i prokleto cinično.

Možda bi sve bilo jednostavnije da su susjedi, poput nas koji smo gledali film, upoznali Stelu. Možda bi dobrosusjedski ponekad i sami otišli s njom u šetnju. Samo da nisu zatvorili prolaz prema Steli.

Branimir Šutalo

 

Povezane vijesti