'Ranjeni anđeo' Nataše Jovičić: Multisenzorska izložba za slijepe i slabovidne u Helsinkiju

Povjesničarka umjetnosti Nataša Jovičić autorica je posebno dizajniranog edukativnog pomagala za slijepe i slabovidne osobe pod nazivom DiTACTA i knjige Povijest umjetnosti za slijepe osobe, multisenzorski vodič kroz dodir i zvuk


 

U Ateneum nacionalnom muzeju u Helsinkiju, 9. rujna 2014. godine u 16 sati bit će otvorena multisenzorska izložba za slijepe i slabovidne osobe Ranjeni anđeo Huge Simberga Nataše Jovičić. 
Nastavak je to uspješne izložbe koja se održala u Westminster palace u Londonu gdje je autorica prezentirala originalnu metodu vlastite interpretacije Caravaggiove Večere u Emausu, čiji original se čuva u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Povjesničarka umjetnosti Nataša Jovičić autorica je posebno dizajniranog edukativnog pomagala za slijepe i slabovidne osobe pod nazivom DiTACTA i knjige Povijest umjetnosti za slijepe osobe, multisenzorski vodič kroz dodir i zvuk. 
Projekti imaju znanstveni karakter budući da se putem njih prezentira vlastita metodologija poučavanja povijesti umjetnosti slijepim osobama. Riječ je o metodologiji kojom se na specifičan način interpretira umjetničko djelo - putem taktilnih dijagrama opisuju se elementi forme, kao i najteže razumljive pojmove za slijepe osobe: svjetlost, perspektiva i boja.
Izložbe prati neophodan audio vodič, interpretaciju na hrvatskom jeziku čitala je dramska umjetnica Alma Prica, na finskom i švedskom jeziku to je učinila poznata finska glumca Jonna Järnefelt, a na engleskom Ann Albrecht. Kustosica izložbe je Anja Olavinen. 
Prvu Taktilnu galeriju za slijepe, koja se nalazi u Modernoj galeriji u Zagrebu, Nataša Jovičić osmislila je 2009. godine. Od tada je izložila 13 adaptiranih djela hrvatske moderne umjetnosti, koje su putem novih umjetničkih praksi i novog obrazovnog pomagala prilagođene slijepima osobama - slike Miroslava Kraljevića, Josipa Račića, Lea Juneka, Ljube Babića, Ede Murtića i Rudolfa Steinera te skulpture Dominika Fernkorna, Branislava Deškovića, Dušana Džamonje, Marije Ujević, Frane Kršinića, Ksenije Kantoci i Šime Vulasa.
Svoj rad prezentirala je u najznačajnijim europskim i svjetskim muzejima - Georges Pompidou, Pariz; Nacionalna galerija, Oslo; Henie Onstad muzej, Oslo; Tate Modern, London; Guggenheim Museum, New York; Guggenheim Museum, Bilbao; Institut za umjetnost, Chicago; izlagala je  u Ulmu, Londonu, sada u Helsinkiju, a slijede Bukurešt, Ankara i Istanbul.
Rad Nataše Jovičić podržavaju Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova  i Moderna galerija Zagreb, Zaklada hrvatska kuća, uz nužnu potporu Udruženja za unapređivanje obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba iz Zagreba. 
Nakon izložbe u Ateneum muzeju, izložba će u prosincu 2014. godine biti postavljena  i na Aalto University na Odjelu za neuroznanost kako bi se ispitala (putem MRI i drugih znanstvenih metoda) recepcija i percepcija slijepih osoba na metodi koju je patentirala Nataša Jovičić.
Više informacija o izložbi dostupno je i na ditacta.tumblr.com

Izvor: min-kulture.hr

Foto: Anto Magzan/PIXSELL