Muzej grada Zagreba: Primjer dobre prakse prilagođenosti kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom

Muzej grada Zagreba prva je kulturna ustanova koja je širom otvorila svoja vrata za sve osobe s invaliditetom u punom smislu te riječi

Vesna Leiner, viša muzejska pedagoginja i voditeljica pedagoško-andragoških programa

Javnosti je 2005. godine prezentiran vodič po Muzeju grada na uvećanom tisku, brajici i reljefnom prikazu postava te pojedinih predmeta u prostoru postava. Uz pomoć Gradskog ureda za kulturu i samog Ministarstva kulture, Muzej grada Zagreba je kroz projekte osigurao od 2008. godine do danas svaki prvi utorak u mjesecu Dan otvorenih vrata za osobe s invaliditetom uz stručno vodstvo kroz postav. Što konkretno znači da se u periodu od 14 do18 sati nalazi netko tko je stručno educiran za komunikaciju s pojedinom osobom s invaliditetom, bilo da se radi o komunikaciji s osobama sa senzoričkim oštećenjima, kao što su gluhe ili gluhoslijepe osobe te se prevodi na hrvatski znakovni jezik, ili kada je riječ o gluhoslijepoj osobi na taktilni znakovni jezik.

Za posjetitelja koji je u kolicima imaju rampe, a i onu priručnu koje je tehničko osoblje Muzeja izradilo po potrebi za osobe u kolicima. Muzej ima lift za korisnike sa stato-motorikom ili koji su u kolicima, što uistinu iznenađuje posjetitelje s obzirom na građevinu i godinu iz koje muzej datira.

Gluhi umjetnik Dušan Došenović u Muzeju je uprilićio izložbu 'Dodir žene'

Stručni vodič muzeja posjetitelja prati po postavu i ukoliko osoba s invaliditetom izrazi da više ne može, naporno joj je ili mora na toalet asistent-vodič je taj koji joj pruža podršku. Muzej ima posebno prilagođen WC za osobe s invaliditetom, što je značajno jer u brojnim kulturnim ustanovama ući u toalet i zadovoljiti osnovnu fiziološku potrebu nemoguća je misija zbog arhitektonskih barijera.

"Želja nam je što više osoba s invaliditetom upoznati da su im vrata zagrebačkog gradskog muzeja otvorena. Za sada je to uz stručno vodstvo asistenta samo prvi utorak u mjesecu od 14 do18 sati- Očekujemo da nas posjete i upoznaju se sa znamenitostima našega grada. Audio vodič, tiskani vodič, samo su neka od pomagala za osobe s invaliditetom koja im stoje na raspolaganju, a ulaz je besplatan", kazala je Vesna Leiner, viša muzejska pedagoginja i voditeljica pedagoško-andragoških programa.

Snježana Šalov

Foto: Goran Jakus/PIXSELL