Spomenici nepristupačnosti: HNK Split

In-Portal uveo je novu rubriku 'Spomenici nepristupačnosti' u kojoj naši novinari, u suradnji s čitateljima, otkrivaju društvene i kulturne institucije koje nisu prilagođene osobama s invaliditetom. OSI populacija kao jedan od ključnih problema njihove integracije u društvenu zajednicu navodi upravo pristupačnost građevinskim objektima. In-Portal poziva svoje čitatelje da, kroz foto-materijal i prigodni tekst, prijavljuju građevinske objekte diljem Lijepe naše čiji sadržaj ili usluge ne mogu 'konzumirati' zbog nepristupačnosti. Na taj način naša redakcija želi utjecati na svijest državnih i gradskih vlasti da poduzmu odlučne korake kako bi se ispravila ova društvena nepravda.

Ovaj put 'na tapeti' je zgrada Hrvatskog narodnog kazališta Split

 

"Za HNK Split napravili analizu zgrade kako bi utvrdili može li se prilagoditi osobama s invaliditetom. Analiza je pokazala da može. Napravili smo idejni projekt prilagodbe čitave zgrade HNK osobama s invaliditetom, koji su konzervatori prihvatili, pa smo napravili i djelomično izvedbeni projekt. Računali smo da se na tome radi u fazama. Projekt već tri godine čeka da netko započne s radom", kaže Petar Periš, predsjednik splitske udruge PINO.

Hrvatsko narodno kazalište Split nalazi se na Trgu Gaje Bulata, utemeljeno je 1893. godine te je najznačajnija kazališna ustanova u Dalmaciji.

Zbog nepristupačnosti u kulturnom programu ove ustanove ne mogu uživati i osobe s invaliditetom.

In-Portal

Napomena: Fotografije i tekst za rubriku 'Spomenici nepristupačnosti šaljite na mail mladen.kristic@in-portal.hr