Banja Luka: Završen filmski festival posvećen osobama s invaliditetom

"Osobama s invaliditetom ne treba nikakvo sažaljenje, već društvo koje će im omogućiti ono što im pripada kako bi prevazišli određene barijere", kaže član žirija Zoran Jovičič

Direktor festivala Ognjen Ranisavić (u elektro-kolicima)

Na filmskom festivalu o osobama s ivaliditetom u Banjoj Luci prikazano je deset filmova, a propratna aktivnost bila je izložba slika dvije umjetnice sa invaliditetom, Jovane Džever i Biljane Nedić. Ovo je četvrti festival, a organizator je humanitarna organizacija 'Partner'.

Direktor festivala, Ognjen Ranisavić, rekao je da je ideja festivala što više utjecati na svijest društva o osobama s invaliditetom.

"Polazimo od pitanja što se može uraditi kako bi se izbjegli negativni stavovi okoline. Koristili smo afirmativan pristup da prikažemo svakodnevna iskustva s kojima se suočavamo", kaže Ranisavić.

Jedna ad autorki izložbe, Jovana Džever, koja s kolegicom Biljanom Nedić stvara slike na staklu, napominje da je ova tehnika zahtjevna ali i zanimljivaa.

"Ovo nam je druga zajednička izložba, a slikarstvom se bavimo nekih osam godina. Cijeli proces nastanka ovakve slike predstavlja pravu avanturu jer se boje po staklu razlijevaju i često dobijemo drugačiji izgled slike od onoga koji smo u početku zamislile“, rekla je Jovana.

Autor jednog od filmova koji su prikazani na festivalu, Aladin Kavigić iz Tuzle, napravio je kratkometražni, trominutni film 'Mijenjajući sebe mijenjate svijet', koji pokazuje da sve osobe, bez obzira na njihove mogućnosti, zaslužuju mjesto u našoj sredini.

"Glavni cilj je bio da utječemo na svijest svih ljudi, bez obzira da li su osobe sa invaliditetom ili ne, te poručiti da je moguće postići svoj cilj ako imate želju. Poruka filma je da ako imate želju - naći ćete način, ako ne - naći ćete razlog“ , kazao je Kavigić.

Član žirija festivala, Zoran Jovičič, kaže da dokumentarni film ima veliki značaj u pomoći osobama s invaliditetom.

"Njima ne treba nikakvo sažaljenje, već društvo koje će im omogućiti ono što im pripada kako bi prevazišli određene barijere. Ovo je pravi način da se razbiju predarasude koje svi mi, htjeli to priznati ili ne, imamo. Najbolji način da se razbiju te predrasude je  provesti barem jedan dan s ovim osobama kako bi shvatili da i sitne prepreke za njih predstavljaju barijere u svakodnevnom životu", izjavio je Jovičić.

Tema festivala bio je samostalan život osoba s invaliditetom, s posebnim osvrtom na žene. Filmski festival o osobama s invaliditetom podržalo je Ministarstvo prosvjete i kulture RS i organizacija 'Kynnysry' iz Finske.

Izvor: eTrafika

 

Povezane vijesti