Ministarstvo kulture: Rezultati natječaja za dodjelu sredstava neprofitnim medijima

In-Portal, kao prvi news portal za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj i regiji, ove je godine dobio 170.000 kuna potpore

 

Na temelju prijedloga Stručnog povjerenstva za neprofitne medije, Ministarstvo kulture je za dodjelu bespovratnih sredstava odabralo 21 medij, od čega 18 postojećih i tri nova medija, koji su se istaknuli svojim uredničkim koncepcijama, planom rada, utjecajem i potencijalom mijenjanja   medijskog i društvenog prostora.
U sklopu drugog kruga Javnog poziva, koji je trajao od 4. kolovoza do 10. rujna, 46 medija (42 postojeća i 4 nova medija) pozvano je dostaviti dodatnu dokumentaciju. Dva postojeća medija dokumentaciju nisu dostavila te je Povjerenstvo vrednovalo i ocjenjivalo 40 postojećih medija, prema šest dodatnih (ranije utvrđenih i propisanih) kriterija.
Prihvativši prijedlog Stručnog povjerenstva, Ministarstvo kulture je u drugom krugu za financiranje odabralo 18 postojećih neprofitnih medija, od kojih za najvišu podršku, u visini 250.000,00 kn godišnje, pet najbolje plasiranih medija – H-alter, Forum, Treći sektor – Civilno društvo na malom ekranu (televizija), Lupiga i Kulturpunkt; za srednji iznos od 170.000,00 kn, šest medija – Cenzuru tv, VoxFeminae.net, Radio Student, Tris.com.hr, Booksu i In-portal, dok je za sredstva u visini 70.000,00 kn odabralo Gong.hr, Libela.org, RadioNet, Crol.hr, Pogledaj.to, Nepokoreni grad i Prosvjetu.
 Medije u kategoriji novih medija Povjerenstvo nije ocjenjivalo, već je pregledom dodatne dokumentacije potvrdilo njihov plan rada i troškovnike. Nakon prvog kruga natječaja, ministrica je uvažila molbu još jednog prijavitelja u kategoriji novih medija i zbog male bodovne razlike i iznesenih argumenata diskrecijskom odlukom dodijelila dodatnu potporu portalu Autograf.
Rok za prigovore je 1. listopada 2014. Rok za potpisivanje Ugovora je 6. listopada 2014.
U slučaju da neki od odabranih medija odustane od potpisivanja ugovora, mediji s najvećim brojem bodova koji su sljedeći na listi mogu biti naknadno pozvani.
Čestitamo odabranim medijima, a sve koji su ove godine sudjelovali u Javnom pozivu pozivamo da se aktivno uključe u aktivnosti Ministarstva kulture vezane za neprofitne medije i medijsku politiku. Nadamo se da će i ovaj Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima pomoći u proširenju utjecaja i kritičkog kapaciteta postojećih neprofitnih medija te biti podloga za razvoj novih projekata.
Izvor: Ministarstvo kulture