Asistivna tehnologija: Djevojčica s invaliditetom dobila bioničku 'Iron Man' šaku

Kada je Hayley rođena bez prstiju lijeve ruke, supružnici Fraser uplašili su se da će se ovaj nedostatak nadviti nad životom njihove kćerkice kao velika tamna sjenka

 

Petogodišnja Hayley Fraser rođena je bez prstiju lijeve ruke. Njezinim roditeljima rečeno je da je jedina opcija komplicirana operacija. Očajni u pokušaju da pronađu alternativu kirurgiji okrenuli su se interentu i pronašli fondaciju koja je za Hayley napravili 3D roze ruku i prostetski ud.

Fondacija E-Nable je pomogla 40 djece u Americi, a sada pomaže i u Britaniji.

Kada je njihova kćerka rođena bez prstiju lijeve ruke, supružnici Fraser uplašili su se da će se ovaj nedostatak nadviti nad životom njihove Hayley kao velika tamna sjenka.

Kada je s pet godina mala Hayley  krenula u školu počela je  skrivati lijevu rukul. Međutim, njezin sram pretvorio se u ponos nakon što je postala prvo dijete u Britaniji koje je dobilo jeftinu protezu otiskanu uz pomoć 3D printera.

Ove šake, koje koštaju 50 funti,  namjerno su dizajnirane šarenim bojama kako bi djeca bila ponosna što su drukčija.

"To je bilo njezino ostvarenje sna", rekao je Hayleyin otac. "Suština je u malim stvarima, ona sada može držati svog medu, guliti bananu i lakirati nokte druge ruke."

"Djeca biraju svoj dizajn i boju i ne izgledaju kao što biste očekivali da proteza izgleda. Djeca se osjećaju posebnim, i nije ih sram."

Hayley je rođena sa skraćenim i spojenim prstima, kongenitalnim poremećajem. Ljekari su ponudili transplantaciju prstiju na ruku.

Obitelj je saznala za neprofitnu grupu E-Nable koja ih je upoznala sa inženjerom iz SAD-a, Frenkyjem Floodom.

On je otiskao dijelove 3D printerom i šest tjedana kasnije roze-ljubičasta bionička šaka bila je spremna za uporabu. 

Izvor: ukljuci.in

 

Povezane vijesti