Nataša Jovičić: Multisenzorska izložba za slijepe i slabovidne u Bukureštu

Metodologija Nataše Jovičić temelji se na izradi taktilnih dijagrama otisnutih u staklu koji analiziraju i prevode sliku rastavljajući je u pet različitih slojeva


Projekt hrvatske povjesničarke umjetnosti Nataše Jovičić koji slijepim i slabovidnim osobama omogućuje da dožive likovno umjetničko djelo,  predstavljena je u Nacionalnom muzeju Rumunjske u Bukureštu.

Autorica didaktičkog pomagala DiTacta i multisenzorske kolekcije za slijepe i slabovidne osobe, Nataša Jovičić u rumunjskome glavnom gradu predstavlja Caravaggiovu "Večeru u Emausu" koja je prošle godine izložena u Westminsterskoj palači.

Kustosica izložbe je Codruta Croceanu, uz suradnju cijelog tima odjela za obrazovanje Nacionalnog muzeja Rumunjske, a djelo će biti interpretirano na rumunjskom jeziku.

Metodologija Nataše Jovičić temelji se na izradi taktilnih dijagrama otisnutih u staklu koji analiziraju i prevode sliku rastavljajući je u pet različitih slojeva (pet taktilnih dijagrama) na kompoziciju, dubinu, svjetlost, detalje i boju. Ti slojevi samo zajedno pročitani donose cjelokupnu sliku.

Uz taktilne dijagrame dodatno didaktičko sredstvo su audio zapisi koji donose opis umjetničkog djela. Audio zapis vrlo je detaljan, slijedi okvire, odnosno pravila tumačenja slike slijepim osobama s dodatnim objašnjenjem vezanim uz dijelove slike koje slijepa osoba percipira na drukčiji način, primjerice objašnjenje perspektive ili boje.

Multisenzorsku izložbu i galeriju slika za slijepe osobe podržavaju Ministarstvo kulture i Zaklada Hrvatska kuća koja je program Nataše Jovičić uvrstila u godišnji program.

Jovičić je osnivačica Taktilne multisenzorske galerije, koja je sastavni dio Galerije moderne umjetnosti u Zagrebu i prva galerija u Hrvatskoj namijenjena slijepim i slabovidnim osobama. Od njezina utemeljenja 2009. Jovičić je izložila trinaest adaptiranih djela hrvatske moderne umjetnosti, pomoću novih umjetničkih praksi i novog obrazovnog pomagala prilagođenih slijepim osobama - slike Miroslava Kraljevića, Josipa Račića, Lea Juneka, Ljube Babića, Ede Murtića i Rudolfa Steinera, te skulpture Dominika Fernkorna, Branislava Deškovića, Dušana Džamonje, Marije Ujević, Frane Kršinića, Ksenije Kantoci i Šime Vulasa.

Svoj rad dosad je prezentirala u najznačajnijim europskim i svjetskim muzejima - centru Georges Pompidou u Parizu, Nacionalnoj galeriji i muzeju Henie Onstad u Oslu, londonskom muzeju Tate Modern, Guggenheim muzejima u New Yorku i Bilbau, Institutu za umjetnost u Chicagu, a izlagala je i u Ulmu, te je krajem prošle godine u sklopu "Hrvatskog tjedna" gostovala i u londonskoj Westminsterskoj palači, gdje je svoju metodu prezentirala na Caravaggiovoj "Večeri u Emausu" čiji se original čuva u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Nakon Londona projekt je predstavila i u Helsinkiju u muzeju Ateneum i to na slici "Ranjeni anđeo" finskog simbolista i grafičkog umjetnika Huge Simberga.

Hina
Foto: Anto Magzan/PIXSELL

 

Povezane vijesti