Drugim pogledom: Izložba fotografija koje slave različitost a ipak ukazuju da smo svi jednaki

Izložba za cilj uz ostalo ima senzibilizaciju šire javnosti na činjenicu da smo svi zapravo različiti, a jednaki te da svi imamo nešto što nas izdvaja od ostatka populacije, ali isto tako nas i veže

 

'Drugim pogledom' pilot je projekt koji ima nekoliko povezanih ciljeva.

Na prvoj razini cilj je bio povezati srednjoškolce s motoričkim teškoćama s njihovim vršnjacima bez invaliditeta kako bi zajedno ostvarili drugi cilj, a to je smanjenje predrasuda prema OSI populaciji i 'otvaranje očiju' javnosti kako smo svi različiti, a jednaki. Fotografija je korištena kao osnovni medij projekta.

Projekt 'Drugim pogledom' nastao je u suradnji voditeljice Josipe Blažević, studentice ERF-a i Foto sekcije KSET-a pod mentorstvom dr. sc. Damira Miholića. Zajedničkim trudom učenika iz Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava te učenika iz ostalih škola nastale su fotografije koje su možda na prvi pogled uobičajene, no na drugi ipak ne. U skladu s ciljevima, organizirana je foto radionica, vođena od strane Foto sekcije KSET-a, u kojoj su zajedno sudjelovali svi učenici kako bi se bolje upoznali te kako bi naučili osnove fotografije. Kroz određeni period učenici su bili podijeljeni u grupe s dvoje učenika s motoričkim teškoćama i jedno bez, a zadatak im je bio fotografirati sve za što oni misle da je 'različito'. Tijekom izvedbe zadatka na raspolaganju im je bila stručna podrška što se tiče samih tehničkih pojedinosti te dodatne opreme potrebne za fotografiranje, ali uz potpunu slobodu fotografiranja svega što žele.

Svaki sudionik projekta imao je drugačije viđenje i drugačiji opis toga što je 'različito'. U skladu s tim nastale su mnogobrojne fotografije 'uhvaćene' u svim dijelovima grada. Na kraju projekta učenici su od svih fotografija odabrali po dvije koje su predstavljene na izložbi, s ciljem da se šira javnost senzibilizira na činjenicu da smo svi zapravo različiti, a jednaki te da svi imamo nešto što nas izdvaja od ostatka populacije, ali isto tako nas i veže.

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe 'Drugim pogledom', završnicu istoimenog projekta. Izložba će se održati u utorak, 21. listopada s početkom u 19 sati u prostorima KSET-a, Unska cesta 3, Zagreb.

Marko Damjanović

 

Povezane vijesti