Otvoreno pismo Građanske inicijative 'Pomozimo djeci s invaliditetom'

Ova inicijativa strogo i isključivo zagovara ravnopravnu, sustavnu potporu svime što je potrebno za zdrav i ujednačen razvoj djece s teškoćama u razvoju na svim poljima dječjeg razvoja

 

Dužni smo, svima koje predstavljamo i za koje javno istupamo, prenijeti svoj stav koji javno zastupamo.
Budući da Građanska inicijativa 'Pomozimo djeci s invaliditetom' zastupa SVE skupine djece s teškoćama u razvoju, svih vrsta oštećenja, sa svih područja Hrvatske, svih nacionalnih i vjerskih manjina, svih staleža i opredjeljenja, smatramo nužnim da naš stav bude jasan i transparentan kako bi svi koji zastupaju iste interese ispred inicijative i svih koga ista predstavlja imali uvid u njega i mogli s nama slijediti isti cilj.
Smatramo da je bitno još jednom ponoviti naizgled očite i očekivane stvari kako bismo otklonili bilo kakvu eventualnu sumnju u naš rad i kako bi nas ispravili ako smatrate da negdje griješimo.
Ova inicijativa strogo i isključivo zagovara ravnopravnu, sustavnu pokrivenost svime što je potrebno za zdrav i ujednačen razvoj djece s teškoćama u razvoju na svim poljima dječjeg razvoja, od rane intervencije preko školovanja do krajnje inkluzije i zapošljavanja.
Smatramo i stava smo da sustavnost ne smije ovisiti o udrugama budući da udruge nemaju dovršenu mrežu teritorijalne pokrivenosti te da se, oslanjajući se na udruge, omogućava pojedincima u istima da nastave postojati za sebe i svoju formu namjesto za krajnjeg korisnika. Ne smijemo ovisiti o osobnostima i načinima razmišljanja pojedinih voditelja udruga ni o odnosima korisnika s istima.
Isto tako, pokrivenost, odnosno plaćanje usluga iz bilo koje domene, ne smije ovisiti o spremnosti i materijalnom stanju određene lokalne zajednice, budući da je dubok financijski jaz između pojedinih jedinica lokalnih uprava.
Zalažemo se sustavnost. Smatramo da se svim dosadašnjim načinima omogućava prebacivanje loptice odgovornosti od strana pojedinaca i pojedinačnih uprava, što se jednostavno ne smije događati.
Ovaj stav zadržavamo kroz sva polja na koja apeliramo i odnosi se na život djeteta s teškoćama od rođenja do njegovog odrastanja u odraslu osobu s invaliditetom.
Smatramo nužnim da ovaj stav zagovaramo SVI, iako trenutno stanje ne dozvoljava apliciranje istoga u svakodnevni život.
Važno je da zaista svi radimo na ostvarivanju plana koji će omogućiti sustavnost za krajnji cilj i da kroz zajednički stav ne dozvolimo razjedinjavanje, pokušaje opstrukcije od strane pojedinaca ili pojedinih pravnih tijela.

Radni tim Građanske inicijative 'Pomozimo djeci s invaliditetom'

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

 

Povezane vijesti