Agram i prijatelji: Humanitarni koncert za najbolji atletski klub osoba s invaliditetom

Prema ostvarenim rezultatima na najvećim natjecanjima, kao što su paraolimpijske igre, svjetska i europska prvenstva, AK Agram spada u najtrofejnije sportske klubove za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj

'Agramovac' Zoran Talić, svjetski rekorder u skoku u vis
 
Atletski klub Uspon za osobe s invaliditetom iz Velike Gorice organizira humanitarni koncert 'Agram i prijatelji', pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića. Koncert će se održati 11. prosinca u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u 19:30 sati. Nastupitć Halid Bešlić, Crvena jabuka, Ivan Zak i bend, a organizator najavljuje i nekoliko gostiju iznenađenja. Cijena ulaznice je 100 kuna, na blagajnama Lisinskog, a prihod ide u korist članova Atletskog kluba Agram, sastavljenog od osoba s različitim vrstama invaliditeta.

Sredstva će se koristiti za njihovu sportsku rehabilitaciju irazvoj, pripreme, odlaske na natjecanja, liječenje u toplicama i sve ono što je u skladu sa Statutom udruge.
Atletski klub Agram osnovan je 2. prosinca 2004., povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, a ove godine obilježava desetljeće postojanja i rada.
Prema ostvarenim rezultatima svojih članova na najvećim natjecanjima, kao što su paraolimpijske igre, svjetska i europska prvenstva, AK Agram spada u najtrofejnije sportske klubove za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj.
Njihovi atletičari različitih vrsta invaliditeta na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine osvojili su dvije srebrne i jednu brončanu medalju.
Osim paraolimpijskih medalja, sportaši Agrama osvojili su sedam zlatnih, osam srebrnih i šest brončanih medalja na svjetskim prvenstvima .
Njihovi sportaši ponosni su vlasnici četiri svjetska rekorda: Marija Iveković, slabovidna atletičarka (ostatak vida 5 posto) u troskoku i u petoboju, Branimir Budetić, slabovidni atletičar (ostatak vida 5 posto na jednom oku a na drugom ne vidi ništa) svjetski rekorder u petoboju i Zoran Talić – atletičar s intelektualnim teškoćama, svjetski rekorder u skoku uvis i drugi u skoku udalj.
Atletičari i treneri iz Agrama dobitnici su najviših priznanja Predsjednika RH, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatskog paraolimpijskog i olimpijskog odbora, a 2006. godine dobili su najviše priznanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa – nagradu Franjo Bućar na koju su jako ponosni. Najviša državna priznanja dobili su i njihovi članovi Marija Iveković, Vedran Lozanov, Branimir Budetić i tajnik Branko Omazić.

M. Damjanović