Zagreb: Festival o pravima djece u kinu Tuškanac

Tema ovogodišnjeg festivala, koji tradicionalno promiče dječja prava, porast je nasilja nad mališanima

 

U ponedjeljak u 19 sati u Zagrebu će se otvoriti Festival o pravima djece, koji već šest godina promiče dječja prava i raspravlja o aktualnim temama vezanima uz djecu i odrastanje. Ove je godine to nasilje nad djecom, a Festival će trajati čak pet dana i održavati se istovremeno u Zagrebu – gradu domaćinu, Splitu – gradu partneru, te osam drugih hrvatskih gradova - Dubrovniku, Varaždinu, Osijeku, Slavonskome Brodu, Rijeci, Šibeniku, Zadru i Vukovaru.

Tijekom festivala prikazat će se brojni filmski naslovi djece iz Hrvatske i cijeloga svijeta, a podijeljeni su u nekoliko blokova – što onih u jutarnjim, što u večernjim terminima. Dok jutarnji program matineja za osnovne i srednje škole, koji se događa diljem Hrvatske u svim kinima Blitz Cinestar, čine kratki filmovi koji o dječjim pravima govore upravo kroz objektiv djece, večernji program čine filmovi sa snažnom porukom, koji su nagrađivani na prestižnim filmskim festivalima u svijetu. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Otvaranje Festivala u Zagrebu započinje u 19 sati u kinu Tuškanac, a prisustvovat će mu i domaćice ovogodišnjeg izdanja – glumice Bruna Bebić Tudor te Bojana Gregorić Vejzović. Također, pridružit će im se i glumica Zana Marjanović, koja će predstavljati Bosnu i Hercegovinu, ovogodišnju zemlju-partnera. Na otvaranju će se prikazati kratki filmovi djece iz BiH s radionice One minute Junior Movies te kratki filmovi djece s UNICEF-ovih radionica o prevenciji nasilja iz Hrvatske, nakon čega će se održati projekcija nagrađivanog dječjeg filma “Natjecanje – Uspon do zvijezda” (eng. The Contest – To the Stars and back) danskog redatelja Martina Miehe-Renarda. Radi se o filmu koji tematizira pitanje zlostavljanja djece u okruženjima različitih religija i etničkih skupina. Film je prikazan na ovogodišnjim revijama Berlin International Film Festivala te Festivala dječjeg filma u Torontu.

Program u Splitu svečano će se otvoriti u srijedu, 19. studenoga, no već je započeo rad filmskih radionica u Gradskoj knjižnici Marka Marulića te je otvorena izložba “Djetinjstvo u Hrvatskoj – tri priče i poplave” u Centru Joker. Projekcije filmova u drugih osam hrvatskih gradova održat će se u četvrtak i petak, 20. i 21. studenoga.

Program festivala dostupan je na službenoj web stranici festivala festivalopravimadjece.org, a sve aktualnosti mogu se pratiti i na Facebook stranici facebook.com/festivalopravimadjece.

Festival zajedno organiziraju UNICEF, udruga Alternator, Hrvatski filmski savez, Ured pravobraniteljice za djecu, u suradnji s Blitz Cinestarom te Gradom Zagrebom i Gradom Splitom, uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra. 

In Portal