Muzejski dokumentacijski centar: Čudesni portugalski muzej kitova

Muzejski dokumentacijski centar poziva vas na predavanje 'Muzej kitova Madeira', koje će se održati u ponedjeljak 1. prosinca u 13 sati, u MDC-u, Ilica 44/II, u Zagrebu. Predavanje će održati mr.sc. Luis Freitas, ravnatelj Muzeja kitova Madeira.

 

Muzej kitova Madeira preuređen je 2011. u Caniçal na Madeiri (Portugal). To je mali, ali iznimno kvalitetno osmišljen muzej. Njegovu vrijednost potvrđuje činjenica da je u 2014. nominiran za European Museum of the Year Award. Muzej kitova Madeira (Museu da Baleia) mjesto je očuvanja baštine otoka te povijesti kitolova i svih aktivnosti vezanih uz tu djelatnost. On na suvremen način sjedinjuje etnologiju, ekologiju i integriranu politiku te muzeologiju. Muzej je svojevrsni inovativni multidisciplinarni centar za kulturu koji na dinamičan i kreativan način doprinosi zajednici.
Posebna je pažnja posvećena prezentaciji izložaka te pripadajućem sadržaju koji su prilagođeni potrebama i znatiželji svakog posjetitelja. Tako su u originalnoj veličini predstavljeni kitovi i delfini na 3D stereoskopskom filmu, u realnoj veličini su i ribarske brodice pa se može slikovitije procijeniti koliko je kitolov opasan. Uz izloške sadržaji su pisani na 5 jezika (portugalski, engleski, njemački, francuski i španjolski) uključujući i legende, filmove, elektronički kiosk i audio-vodič.

Muzej je razvio specifične komunikacijske alate za različite kategorije posjetitelja - izrađeni su posebni sadržaji za djecu (od jednostavnih igara do detekcijskih uređaja za sofisticirane 3D video uradke), multimedijalni proizvodi, zatim posebne igre za osobe s Downovim sindromom i autizmom, a za slijepe i slabovidne sadržaji su ispisani na Brailleovom pismu. Objavljene su i različite vrste vodiča i znanstvene publikacije.

Muzej organizira posebne aktivnosti za starije osobe, ribare, osobe s posebnim potrebama, a ima i bogati edukativni program orijentiran školskim institucijama od vrtića do srednje škole, bilo da se radi o uobičajenom obrazovno-didaktičkom programu ili o eksperimentalnim aktivnostima (znanstveni ili drugi).

In Portal

 

Povezane vijesti