Dan ustanove URIHO: Što smo sve pripremili za proslavu našeg rođendana u 'Lisinskom'

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, ujedno i ustanove koja je u 68 godina djelovanja u OSI zajednici postala sinonim za zapošljavanje, u 'Lisinskom' će 2. prosinca na rasporedu biti i veliki koncert na kojemu će gostovati i kultne Ladarice

 

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i ustanove URIHO i ove godine je organizirano cjelodnevno događanje u KD Vatroslava Lisinskog. Tijekom godina ova je manifestacija postala središnje događanje osoba s invaliditetom u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

Ovogodišnja manifestacija održat će se u utorak, 2. prosinca s početkom u 15 sati. Ulaznice za koncert su besplatne i ustanova ih daruje udrugama i institucijama koje skrbe o najranjivijim skupinama ljudi te sponzorima i donatorima URIHO-a.

Manifestacija započinje izložbom radova udruga, institucija i obrazovnih centara te se nastavlja okruglim stolom, s početkom u 16 sati, na temu "Socijalnog poduzetništva u funkciji zapošljavanja osoba s invaliditetom“. 

Veliki koncert na rasporedu je u 18 sati, uz nastupe Tamburaškog orkestra HRT-a pod ravnanjem Siniše Leopolda i gostovanje Ladarica, Kvarteta Gubec, Vande Winter, Barbare Suhodolčan, Tomislava Brajše, Pere Rogana te drugih gostiju iznenađenja. Voditeljica programa je Lejdi Oreb. Slijedi dodjela priznanja zaslužnim tvrtkama i pojedincima.

Tek da podsjetimo, Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, skraćeno URIHO, pod ovim imenom posluje od 1996. godine. Ustanova je pravni slijednik najstarije zaštitne radionice u Hrvatskoj koja je djelovala pod nazivom 'Ivančica', a osnovana je 1946. godine u Zagrebu. Djelatnost URIHO-a koja se odnosi na profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom od općeg je značaja za društvo u cjelini. Zaštitno zapošljavanje ostvaruje se u okviru gospodarskih programa za tekstil, keramiku, metal, kožu, kitničarstvo, ortopediju, kartonažu i tisak. Od ukupnog broja zaposlenika u ustanovi URIHO 51 posto čine osobe s invaliditetom različitih kategorija i profila.

Ustanova URIHO je u travnju 2009. godine otvorila Radni centar, prvi u Hrvatskoj, koji predstavlja novi oblik rada s invalidnom populacijom. Osnovna uloga Radnog centra je priprema osoba s invaliditetom za svijet rada. Korisnici Radnog centra su osobe s invaliditetom koje imaju određeni stupanj stručne osposobljenosti, ali iz određenih razloga, od kojih je najčešći dugotrajna nezaposlenost, nisu u mogućnosti izravno se uključiti u svijet rada.

Uz sve navedeno, URIHO je prva zaštitna radionica u Republici Hrvatskoj koja posjeduje ISO standardu.

Tekst koji upravo čitate objavljen je na prvom news portalu za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj i regiji. Izdavač In-Portala, pogađate, ustanova je koja 2. prosinca slavi svoj dan.

Ana Gospočić

 

Povezane vijesti