Vidra: Prva kazališna dvorana prilagođena osobama s invaliditetom

"Kazalište Vidra postaje centar društvene svijesti, prihvaćanja, razumijevanja, tolerancije i elitne kulturne ponude koja nadopunjuje kulturnu ponudu Zagreba", istaknuo je ravnatelj Duško Ljuština


Kazalište Vidra postalo je prva kazališna dvorana u Hrvatskoj prilagođena svim kategorijama osoba sa invaliditetom, a njezine tehničke prilagodbe predstavljene u srijedu, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Tako je kazalište Vidra dobilo mobilnu rampu koja mogućava osobama u kolicima pristup dvorani i taktilnu stazu - reljefiranu podlogu koja slijepe osobe vodi kroz predvorje do ulaza u dvoranu. U dvorani su sva sjedala označena na brajici.

"Scena Vidra, druga kazališna dvorana Satiričkog kazališta Kerempuh u suradnji s vlasnicima prostora, Hrvatskim savezom slijepih i slabovidnih, te njihovim kazalištem Novi život, ovime postaje centar društvene svijesti, prihvaćanja, razumijevanja, tolerancije i elitne kulturne ponude koja nadopunjuje kulturnu ponudu Zagreba", istaknuo je ravnatelj Satiričkog kazališta Kerempuh i Scene Vidra Duško Ljuština.

Ustvrdio je da se vidi da je javnost na neki način ipak senzibilizirana o problemima invalidinih osoba. Ljuština je naglasio da bi se to trebalo napraviti u svim dvoranama u Hrvatskoj te najavio da će kazalište Kerempuh iduće godine to napraviti u svojoj dvorani u Ilici 31.

Podsjetivši da je Hrvatska među prvima potpisala i ratificirala Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom i da ima nacionalnu strategiju jednakih mogućnosti, ravnatelj Kazališta slijepih i slabovidnih "Novi život" Vojin Perić ustvrdio je da je bila obveza društva da se ovakvo nešto dogodi.

"Socijalna politika u Hrvatskoj mora početi računati na osobe s invaliditetom kao potencijal, kao nešto kreativno i kao na ljude koji nisu puki konzumenti socijalnih usluga. Oni su proizvođači i konzumiraju kulturna dobra, ali ne mogu ući u dvorane i preostalim čulima konzumirati predstave, što bi im trebalo biti omogućeno", istaknuo je.

U dvorani im još, kako je naglasio, nedostaje audiodeskripcija.

Pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Iva Prpić ustvrdila je da je pozicija tog Ministarstva što se tiče osoba s invaliditetom, ponekad vrlo uska zato što osobe s invaliditetom, kako je naglasila, nisu i ne bi smjeli biti samo dio sustava socijalne skrbi.

"Osobe s invaliditetom kojih ima više od 500.000 u registru osoba s invaliditetom su dio nas, zaslužuju biti dio društva jer se svakome od nas može dogoditi da postane osoba s invaliditetom. Zato se svi sustavi, od zapošljavanja, kulture, poduzetništva, građanstva, lokalne zajedndice i drugih trebaju otvarati i biti tu za osobe s invaliditetom", istaknula je.

Pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević, koje je financijski poduprlo projekt, naveo je da Ministarstvo nastoji maksimalno koliko može u financijskim okvirima podupirati sve akcije i investirati jer je to važno u jednoj maloj državi u kojoj je početak 90-ih stvorio puno više osoba s invaliditetom, ali se, ustvrdio je, ipak sve više osvještavamo u svakodnevici.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se svake godine 3. prosinca. Njegovo obilježavanje potaknuli su Ujedinjeni narodi 1992. godine, a povijest ovog Međunarodnog dana seže još u 1956. kada se u Belgiji dogodila rudarska nesreća koja je ostala zapamćena kao nesreća s najvećim brojem ljudskih žrtava u nekom rudniku ugljena. Svake godine obilježava se pod drugom temom, a ove godine tema je "Održivi razvoj i tehnološka dostignuća".

Hina
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

 

Povezane vijesti