Udruga distrofičara Krapina: I u manjim se sredinama mogu raditi velike stvari

Marljivo rukovodstvo Udruge distrofičara Krapina, svojim volonterskim radom i bez namjere za promicanjem osobnih interesa, može poslužiti kao svijetli primjer onim udrugama i savezima kod kojih to nije slučaj

 

U malom zagorskom mjestu Gornje Jesenje 2007. godine stasala je Udruga distrofičara Krapina, koja čini velike stvari za osobe oboljele od neuromuskularnih bolesti u Krapinsko-zagorskoj županiji. Iako nemaju vlastite prostorije, udrugom uspješno rukovodi predsjednica Mirjana Janžek.

U četvrtak, 18. prosinca, održana je tako redovna godišnja skupština Udruge distrofičara Krapina u prostorijama Općine Jesenje. Osim članova i volontera Udruge, radu Skupštine nazočili su i dogradonačelnik Krapine Dragutin Kozina, načelnik Općine Jesenje Ivan Maligec te voditeljica Obiteljskog centra KZŽ Tanja Cujzek sa suradnicom Dunjom Horvat.

Predsjednica Janžek u svom je govoru navela da je 2014. godina bila teško održiva, ali opet u neku ruku zadovoljavajuća jer nije došlo do smanjenja postojećih aktivnosti. Također je uspio opstati besplatan prilagođeni prijevoz, osigurana su bila sredstva za program osobnog asistenta, provela se ljetna rehabilitacija u Selcu, a provođene su kreativne radionice i kampanje tijekom cijele godine. Nisu se uvodili novi programi zbog nedostatka financijskih sredstava, a projektni prijedlozi koje su slali na natječaje nisu bili odobreni.

Iako će naredna godina biti zahtjevna za brojne udruge u RH, predsjednica Janžek ipak se nada povećanju broja osobnih asistenta za još pet korisnika, osiguranju besplatnog prijevoza za sve članove (osiguranje plaće za vozača), planira se uvesti redovna rekreativna rehabilitacija, a to znači vježbanje na uređajima koji su pogodni za osobe s mišićnom distrofijom (Thera vital uređaj, compex) uz pomoć volontera. U planu je suradnja s vrtićima, osnovnim i srednjim školama s područja cijele županije u kojima će Udruga distrofičara Krapina provoditi edukativne radionice na temu "Različitost je dio nas“. Predsjednica također vjeruje da će osigurati sredstva za ljetnu rehabilitaciju.

Planirano je provoditi kampanje koje će kontinuirano senzibilizirati javnost i društvenu zajednicu o potrebama, ali i o mogućnostima osoba oboljelih od mišićne distrofije. Usto, žele uključivati i motivirati članove u neformalno obrazovanje i pomoći im kod zapošljavanja.

Zbog života izvan grada u ruralnim sredinama, udruga namjerava organizirati izlete za članove na kulturne i sportske događaje.

Predsjednica Mirjana Janžek upoznala je članove i goste na Skupštini da je tvrtka Kuehne & Nagel iz Svete Nedelje, na prijedlog svoje djelatnice Slađane Hrupački, odlučila Udruzi distrofičara Krapine donirati 40.000 kuna. Dobivena donacija bit će iskorištena za kupnju rehabilitacijske opreme, budući da za mišićnu distrofiju nema lijeka i jedino rehabilitacija vježbanjem pomaže u očuvanju funkcije mišića.

Marljivo rukovodstvo Udruge distrofičara Krapina, svojim volonterskim radom i bez namjere za promicanjem osobnih interesa, može poslužiti kao svijetli primjer onim udrugama i savezima kod kojih to nije slučaj.

Predsjednici Janžek i njezinim suradnicima cilj je da na njihovom području osobe s invaliditetom zaista dobiju potrebnu podršku za bolji i lakši život, da okolina na njih gleda kao na ravnopravne članove društva, jer bez njih to i nije moguće realizirati.

Marko Damjanović

 

Povezane vijesti