Heroj našeg doba: Iz bolničkog kreveta napravio crtani film o mališanima s dječjom paralizom

Paulo Henrique da Folha i sam boluje od dječje paralize, a od mališana koji se pojavljuju u njegovu filmu preživio je samo on, njegov najbolji prijatelj i cimerica iz bolničke sobe

Brazilac Paulo Henrique Machado odlučio je napraviti seriju animiranih filmova o igri sedmero mališana s dječjom paralizom. Pilot epizoda traje deset minuta, a financirala ju je brazilska vlada.

"Izgledam kao dijete. Ja sam prvu epizodu gledao 200 puta i nikad ne mi dosadi ponovno je pogledati. To je upravo ono što sam sanjao da crtani film treba pokazati djeci", rekao je Paulo Henrique da Folha iz Sao Paula. "Karakterizacija likova, skladanje pjesme... bio je to bolan proces koji će me uvijek podsjećati na prijatelje koji su otišli, ali u isto vrijeme bio je izazov da pokažemo djeci kako izgleda život u kolicima", napominje Paulo Henrique.

Od djece koja se pojavljuju u prvoj epizodi i svim ostalima, preživjeli su samo on i njegov najbolji prijatelj te kolegica u bolesničkoj sobi Leca (Eliana Zagui). Dvoje ih je završilo srednju školu, a Paulo je napravio stručne tečajeve za računalnu grafiku i pismo, sve to dok je spojen na respirator u bolnici u Sao Paulu.

Sljedeći projekt koji namjerava uskoro realizirati je kabelska TV postaja, specijalizirana za osobe s invaliditetom. Također mu je želja da se crtani film dijeli internetom, preko društvenih mreža, a već radi na novim epizodama.

"Nadam se da je to tek početak. Moj san je da snimim dugometražni igrani film", kaže optimistični Paulo.

M. Damjanović

 

Povezane vijesti