Svjetlo u tami: Slijepi virtuoz na čelu Alp Ozsokmen osvaja svijet klasične glazbe

Dvadesetogodišnji čelist s ponosom ističe kako je bio najbolji učenik u srednjoj školi, te poručuje svim osobama s bilo kojim vidom invaliditeta da ne odustaju od svojih želja

 

Dvadesetogodišnji Alp Ozsokmen izgubio je vid dok je bio beba. Sebe je pronašao u glazbi, a zahvaljujući vlastitom trudu i upornosti sada izvrsno svira čelo, jedan od najtežih instrumenata.

Bio je prijevremeno rođena beba. Vid je izgubio još u inkubatoru u rodilištu, a liječnici mu nisu mogli pomoći. No, ovaj mladić iz Turske odbija čak i pomisao na to da se ponaša kao žrtva. Ističe kako se uvijek trudio voditi sasvim normalan život.

Ozsokmen kaže kako voli glazbu još od malih nogu, te da je na preporuku liječnika počeo svirati čelo. Njegova najveća želja i cilj je da završi Državni konzervatorijum Univerziteta Afyonkarahisar u Turskoj i da drži koncerte širom svijeta.

“Obitelj mi je bila velika podrška i zahvaljujući njima imao sam sasvim normalan život. Kada sam bio manji, roditelji su me odveli u Njemačku na liječenje. Doktori su rekli da mi ne mogu pomoći, ali su nekako zaključili da imam talenta za glazbu, te da bi bilo dobro da se time bavim. Prijavio sam se u dječiji zbor u Antaliji kad sam išao u četvrti razred osnovne škole“, pojašnjava Ozsokmen u razgovoru za Agenciju Anadolija.

Kasnije je upisao Konzervatorijum Akdeniz Univerziteta u Antaliji, gdje se u potpunosti posvetio sviranju čela.

“Naravno da sam se susretao s poteškoćama, ali nisam odustao. Bilo mi je teško naći note, jer ih ne vidim na papiru. Ali i profesori i moja obitelj uvijek su me podržavali i hrabrili me. Tu sam, i uspio sam sve ovo zahvaljujući njima. Ne vidim svijet oko mene, ali glazba je moje svjetlo u tami“, kaže Ozsokmen.

S ponosom ističe kako je bio najbolji učenik u srednjoj školi, te poručuje svim osobama s bilo kojim vidom invaliditeta da ne odustaju od svojih želja.

Zamjenik direktora Državnog konzervatorijuma Univerziteta Afyonkarahisar Faki Can Yuruk je istakao kako je čelo težak instrument za sviranje, dodavši da Ozsokmen to radi jako uspješno. Yuruk je otkrio da je Ozsokmen prvi ovakav student na konzervatorijumu, te da je na početku i profesorima to bila neobična situacija.

“Jako smo zadovoljni s njim, jer je Alp vrijedan student. Održao je koncerte u konzervatorijumu, a sudjeluje i u umjetničkim manifestacijama koje se organiziraju u Afyonkarahisaru. Vjerujemo da će i nakon završetka studija biti jako uspješan“, zaključio je Yuruk.

Izvor: ukljuci.in

 

Povezane vijesti