Iris: Na Festivalu sporta za osobe s invaliditetom predstavljene brojne prednosti plivanja

Kao sport osoba s invaliditetom plivanje se pojavilo još davne 1924. godine u sportu gluhih dok se u paraolimpijskom sportu spominje od igara u Rimu 1960.

 

U sklopu projekta IRIS – Sport kao mehanizam rane integracije i rehabilitacije, na Festivalu sportova za osobe s invaliditetom, predstavljen je jedan od rehabilitacijski najkorisnijih sportova – plivanje. Domaćin Festivala ovaj su put bili Bazeni Kantrida.

Uvodni, teorijski dio prisutnima su predstavili prof. Jasna Lulić Drenjak i prof. Hrvoje Vlahović iz plivačkog kluba za osobe s invaliditetom Forca. Lulić Drenjak naglasila je da plivanje zbog svojih hidrodinamičkih svojstava svima, a pogotovo osobama s invaliditetom, omogućava jednostavnije korištenje vlastitih tjelesnih sposobnosti te je ono odličan bazični sport za djecu s teškoćama u razvoju. Pogodnosti plivanja za tjelesni razvoj su brojne: ono jača svaki mišić u tijelu, pogotovo srce, povećava snagu i izdržljivost, jača plučni kapacitet i općenito predstavlja izvrsnu vježbu otpora i snage.

Kao sport osoba s invaliditetom plivanje se pojavilo još davne 1924. godine u sportu gluhih dok se u paraolimpijskom sportu spominje od igara u Rimu 1960. Kao i svaki drugi sport plivanje ima svoj klasifikacijski postupak i uz razne prilagodbe omogućava osobama s invaliditetom da razvijaju plivačke sposobnosti i vještine.

Lulić Drenjak zaključila je da rano uključivanje djece u sport, pa tako i u plivanje, osigurava puno brži i bolji motorički napredak i zdrav kinetički razvoj.

U nastavku predavanja Hrvoje Vlahović se nadovezao na Lulić Drenjak i napomenuo da izuzetno često u klubu dobivaju upite o pravoj dobi za uključenje djeteta s poteškoćama u razvoju u plivanje te brojna pitanja o različitim dijagnozama djece i mogućnostima da se ona bave plivanjem.

"Prerana dob za bavljenje plivanjem ne postoji. Plivati se može od rođenja. Već od dojenačke dobi moguće se uključiti u prilagođene aktivnosti u vodi – i to bez obzira na dijagnozu. Uz individualne prilagodbe treninga i aktivnosti svakom djetetu i njegovoj tjelesnoj i mentalnoj sposobnosti plivanje može itekako koristiti u njihovoj rehabilitaciji" , naglasio je Vlahović.

Ove prilagodbe upravo su sastavni dio programa treninga koji koriste i za koji su posebno educirani u Forci – Halliwick koncepta, jednog od najpoznatijih programa plivanja za osobe s invaliditetom. Vlahović je predstavio i osnovne točke programa kojih ima 10 te se postupno prolaze sa svim korisnicima.

Nakon teoretskog dijela svi prisutni prošetali su do bazena i prisustvovali praktičnoj demonstraciji treninga po Halliwick konceptu koji je također vodio Hrvoje Vlahović. Tijekom treninga prikazano je svih 10 točaka Halliwick koncepta i vrlo zahtjevan proces koji prolaze treneri sa svojim korisnicima. No da plivački klub Forca i ono što predano rade daje izvrsne rezultate, dokazuje činjenica da su čak više od 150 osoba s poteškoćama u razvoju naučili plivati, i ono što je najbitnije, osobe koje su veći dio svog života u potpunosti ovisile o asisteniciji drugih razvili u samostalne i samosvjesne ljude.

Festivalski dan na bazenu završio je pozivom da se svi zainteresirani s pitanjima i dvojbama slobodno obrate stručnjacima iz PK Forca koji stoje na raspolaganju za sve savjete i pomoć.

Ana Vuković

 

Povezane vijesti