Marihuana kao lijek: Je li 'trava' rješenje i za osobe oboljele od anoreksije?

Poznato je da 'trava' djeluje kao učinkovit analgetik, regulator apetita i sna te pomaže čak i u slučajevima teške boli uzrokovane kemoterapijom

 

Marihuana dobiva sve veću pozornost liječnika, i to upravo onih koji su donedavno slijepo slijedili naputke farmaceutske industrije koja često ljudsko zdravlje shvaća kao tržišnu robu.

Sve je više dakle liječnika, ne samo u Americi i Europi, koji traže zakonsku mogućnost da marihuanu prepisuju kao lijek za kronična zdravstvena stanja, u rasponu od raznih vrsta karcinoma do boli uzrokovane kemoterapijom.

Poznato je da 'trava' djeluje kao učinkovit analgetik, regulator apetita i sna te pomaže čak i u slučajevima teške boli koji su dokazano otporni na standardne lijekove. Stoga medicinska marihuana može smanjiti korištenje farmaceutskih lijekova i kod starijih osoba, što pruža sigurniju alternativu lijekovima koji često imaju ozbiljne nuspojave.

No, nedavno je dokazano da povećana potreba za hranom nakon konzumacije marihuane dolazi kao posljedica promjena aktivnosti neurona inače zaduženih za kontrolu apetita.

Znanstveni časopis Nature piše kako kanabinoidi, kemijski spojevi prisutni u marihuani, narušavaju sposobnost kontrole apetita jer utjecajem na ključne neurone u mozgu potiču lučenje hormona gladi.

Prema riječima američkih znanstvenika s Yale University, ova se pojava događa i kod osoba koje su u trenutku konzumacije marihuane sasvim site.

Novi nalazi bi svoju primjenu mogli naći u tretiranju pacijenata oboljelih od raka koji često imaju poteškoća s apetitom i unosom dovoljnih količina hrane. No, isto tako, istraživanja će pokazati može li marihuana učinkovitije pomoći u liječenju osoba oboljelih od anoreksije, bolesti za koju suvremena farmacija, ali i psihijatrija, nemaju zadovoljavajuće rješenje.

Marko Damjanović