Dječja udruga Hrabrost: Dobri DUH djece i mladih s teškoćama u razvoju na hodočašću u Lourdes

Dječja Udruga Hrabrost – DUH kroz razne zabavne i edukativne aktivnosti pomaže djeci s teškoćama u razvoju i mladima s invaliditetom, jača njihovu samostalnost i samopouzdanje, dok istovremeno razvija svijest o njihovom dostojanstvu i ravnopravnosti u društvu.

 

Povijest Dječje udruge Hrabrost se ne može ispričati bez povijesti sestrinske organizacije HCPT iz Irske i bez priče o Lourdesu.

Godine 1951. osnivač udruge HCPT dr. Michael Strode prvi je put posjetio Lourdes, a kako je radio u školi s djecom s teškoćama u razvoju, tri je godine kasnije s prijateljem Peterom Keevneyem poveo grupu djece s teškoćama u razvoju u ovo glasovito svetište. Budući da je to hodočašće dobilo pozitivne reakcije i djece i roditelja, kao i cijele zajednice, sljedeće godine su u Lourdes poveli dvije grupe, a 1956. osnovana je udruga HCPT. Godinu dana kasnije organizirano je prvo hodočašće udruge HCPT, i tu je počinje priča koja traje i danas.

Udruga se širila kroz godine te su joj se priključivale mnoge organizacije iz cijelog svijeta.

Četiri volontera iz Hrvatske su se 2003. godine na hodočašću u Lourdesu priključili različitim grupama i na poticaj Paula O’ Gradya osnovali su HCPT grupu u Hrvatskoj. Paul O’ Grady je bio član udruge Irish Pilgrimage Trust i godinama je odlazio na hodočašća u Lourdes, budući da je cijela njegova obitelj povezna s udrugom. U studenom 2003. godine Paul O’ Grady, Annika Gifford, Andrea Zec i Tomislav Šebek su osnovali Dječju udrugu Hrabrost - DUH.

Na prvom DUH hodočaću 2004. sudjelovalo je sedmero djece i mladih s teškoćama u razvoju i osam pomagača te medicinska sestra i svećenik fra Anto Stjepanović. Do danas su DUH-ovci putovali do Lourdesa raznim prijevoznim sredstvima, a zahvaljujući upornosti i predanosti svojih volontera, uspjeli su odvesti na hodočašće više od 150 djece i mladih s teškoćama u razvoju iz četiri zagrebačke škole.

"Naša glavna aktivnost jest odlazak jednom godišnje, za Uskrs, na hodočašće u Lourdes gdje se susrećemo sa sestrinskim organizacijama iz cijeloga svijeta. Našim malim prijateljima hodočašće često predstavlja priliku da se prvi puta odvoje od svojih obitelji i svojih centara te na taj način, osim velike doze samopouzdanja, dobiju uspomene do kraja života. U grupi je svakom djetetu osiguran po jedan pomagač iz naše udruge, a s nama putuju i jedan svećenik te tri medicinske sestre", kaže Zoran Špehar, član Dječje udruge Hrabrost.

Kroz godinu su organizirane mnoge aktivnosti kojima se pokušava integrirati djecu i mlade u društvo i na taj način senzibilizirati okolinu na probleme i potrebe njihovih malih prijatelja pa tako organiziraju odlaske na izložbe, u kino i kazalište, kreativne radionice, posjete školama i domovima s kojima surađuju, D.U.H. dan, te odlazak u Zoološki vrt.

"U našem radu svakodnevno imamo potporu mnogih prijatelja Udruge koji nas podupiru moralno i financijski", kaže Špehar. "U našem radu imamo mnoge teškoće koje se prvenstveno odnose na financiranje naših aktivnosti, kao i nedostatak adekvatnog prostora za održavanje radionica i funkcioniranje Udruge, pa se tako nalazimo po kafićima i stanovima naših volontera. Uvijek smo otvoreni za suradnju s drugim udrugama koje se bave pomaganjem djeci s teškoćama u razvoju, ali i za nove volontere.

Pozivamo sve volontere da nam se pridruže u radu i da začine svoju svakodnevicu veseljem koje pruža volontiranje i upoznavanje svijeta koji nam često nije dostupan u svakodnevnom životu, a to je svijet djece i mladih s teškoćama u razvoju kojima je podrška i pomoć itekako potrebna", zaključio je Zoran Špehar.

Više o Dječjoj Udruzi Hrabrost na stranici www.duh.hr.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti