Spomenici nepristupačnosti: Prva ekonomska škola u Zagrebu

U rubrici 'Spomenici nepristupačnosti' naši novinari, u suradnji s čitateljima, otkrivaju institucije koje nisu prilagođene osobama s invaliditetom. OSI populacija kao jedan od ključnih problema njihove integracije u društvenu zajednicu navodi upravo pristupačnost građevinskim objektima.

In-Portal poziva svoje čitatelje da, kroz foto-materijal i prigodni tekst, prijavljuju institucije – državne, kulturne, obrazovne -  čiji sadržaj ili usluge ne mogu 'konzumirati' zbog nepristupačnosti. Na taj način naša redakcija želi utjecati na svijest državnih i gradskih vlasti da poduzmu odlučne korake kako bi se ispravila ova društvena nepravda.

U ovom nastavku predstavljamo Prvu ekonomsku školu u Zagrebu.

 

Redovito se govori o integraciji osoba s invaliditetom u društvo, no to je nažalost samo na papiru jer nam praksa pokazuje suprotno.

Prva ekonomska škola u Zagrebu je pravi primjer 'Spomenika nepristupačnosti'. Škola je s radom započela davne 1883. godine, na početku je nosila naziv trgovačke škole, a da bi nakon II. svjetskog rata dobila epitet ekonomske.

Škola svoju odgojno-obrazovnu djelatnost provodi u Medulićevoj ulici 33, Zagreb, od 1964. godine, a do tog vremena bila je smještena u Savskoj cesti 77. Njezini učenici sudjeluju na brojnim natjecanjima učenika srednjih škola na županijskoj i republičkoj razini, a na njima postižu iznimno velike rezultate.

Prva ekonomska škola je eminentna odgojna institucija, o čemu nam govore njezine brojne reference, ali zbog neprilagođenosti ulaza u objekt osobama s invaliditetom njezina su vrata zatvorena.

M. Damjanović