ZagrebDox: Film o djevojci s Downovim sindromom najbolji po izboru publike

S visokom ocjenom 4,95 publika ovogodišnjeg ZagrebDoxa najboljim je filmom proglasila debitantski uradak Eve Kraljević "Lijepo mi je s tobom, znaš", nastao tijekom deset godina kada je autorica snimala svoja druženja sa sestrom koja ima Downow sindrom.

 

Drugoplasirani po izboru publike je britanski dokumentarac "Virunga" Orlanda von Einsiedela, pobjednički film jedanaestog izdanja zagrebačkog festivala, koji je dobio ocjenu 4,89, a treći je čileanski "Vrijeme za čaj" redateljice Maite Alberdi s ocjenom 4,8, izvijestio je organizatora ZagrebDoxa, koji je projekcijom nagrađenih filmova završio u nedjelju, kada je autorici prvoplasiranog filma i dodijeljena HT nagrada publike.

Kraljević u svom filmu prikazuje odnos sa sestrom Miom, čija mašta, otvorenost, humor i sposobnost da pronađe radost u malim stvarima uče gledatelje kako živjeti sa zahvalnošću. Nježan i topli odnos dviju sestara ispunjen je radošću, ali i strahom te željom da se nadiđe malograđanski ukus koji postavlja granice sestrinske ljubavi.

Eva Kraljević (1981., Zagreb) diplomirala je filmsko snimanje na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. Kao snimateljica je radila na desetak kratkih, deset srednjometražnih i dugometražnih dokumentaraca, TV drama i reportaža, namjenskih filmova i glazbenih spotova. Godine 2009. osvojila je nagradu za kameru na bienalnom filmskom festivalu FRKA (ADU) s filmom "Danijel" (2007.), a dvije godine prije na tom je festivalu istu nagradu dobila za film "You are so stupid, stupid". Njezin redateljski prvijenac "Lijepo mi je s tobom, znaš", nastao je u produkciji zagrebačkog "Hulahopa".

Među prvih deset filmova prema glasovima publike su i "Dolazimo kao prijatelji" austrijskog redatelja Huberta Saupera (4,68) na četvrtom mjestu, a slijede "S mladenkine strane" Antonia Augugliara (4,64), "Snovolovka" posebne gošće ovogodišnjeg festivala, Kim Longinotto (4,61), "Destinacija Serbistan" Želimira Žilnika (4,54), "Veruda - film o Bojanu" Igora Bezinovića (4,54), "Bolesno" Hrvoja Mabića (4,49) i "Vrtni ljubavnici" Virpi Suutari (4,48).

Hina
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

 

Povezane vijesti