Bend ČRNI PES: Pas koji ujeda za dušu

Publika će u zagrebačkom klubu KSET, u četvrtak 16. svibnja, imati prigodu uživo poslušati uistinu jedinstven bend, Črni pes. Nisu neobični samo stoga što okosnicu benda čine bračni par Marko i Kristijana Čerti Blagus, oboje osobe s invaliditetom, nego i stoga što svojom glazbom 'ujedaju za dušu'

Oni koji su ih slušali uživo, Črni pes opisuju kao 'bend koji ujeda za dušu'. Ako vas u klubu KSET, gdje će promovirati "Zvonimir Varga album“, ostave ravnodušnim, onda ih niste dobro poslušali. Povodom koncerta u KSET-u razgovarali smo s vodećim vokalom i autoricom tekstova Kristijanom Čerti Blagus.

Otkud ime benda Črni pes?
- Črni Pes je ime koje je okupilo i dalje okuplja ljude različitih profila u jedan glazbeni projekt. Prihvatljiviji je naziv bend, no osobno to tako ne Kristijana Čerti Blagus: Ja sam pokretač i kočnica Črnog pesaosjećam. Temelje činimo suprug Marko, na gitari/vokalu i ja s tekstovima i vokalom. Osobno me fascinira kako je,  u kratko vrijeme postojanja, kroz  ovaj projekt-bend Črni pes prošao cijeli niz ljudi, mlađih, starijih, glazbenika amatera i profesionalaca, starih i novih prijatelja. Prošli, otišli, ali se uvijek vraćaju i zapravo ostaju, vrlo otvoreno, ravnopravno i pozitivno.

"Ne želimo da u prvi plan dođe naš invaliditet, iako je on neminovan, već pjesme koje bude i ukazuju na ljubav, borbu i život. Svi smo mi jednaki ispod kože"

Vaš bend ima nešto posebno, ne da se to lako definirati. Opišite nam kako ste krenuli u glazbu?
- Suprug i ja smo osobe s invaliditetom. Kod supruga to nije toliko očito, no kod mene je to vidljivo, invalidska kolica, pareza lica. Moja bolest je i pokretač i kočnica Črnog pesa. Goli početak se dogodio u studenom 2009. kada sam pjevušila svoju davno napisanu pjesmu "Inače sam dobro" i snimala ju na mobitel u bolesničkoj sobi u Stubičkim toplicama, gdje sam se oporavljala nakon operacije. Ta pjesma je bila početak, a još nije definirana ni snimljena. Uslijedio je oporavak kući, a meni su pjesme i suprug davale smisao i snage za dalje. Samo je bilo bitno pjevanje, sviranje. Ideja o bendu tada još nije postojala, a nipošto nastupi. Suprug je prihvatio moje melodije, uzeo svoju gitaru i krenulo je stvaranje i davanje jednog novog života tekstovima koji su ležali u prašini i  do dvadesetak godina.

Tko Vam pomaže, kako se otvorila mogućnost snimanja vaših pjesama? Gdje održavate probe?

 - Spontano ili sudbinski, upoznavali smo ljude koji se baš bave glazbom i koji su bili spremni nesebično podijelili vlastito vrijeme i znanje. Shvatili su poantu projekta Črni Pes, najvažnije svidjeli su im se tekstovi i glazba. Alan Sredić-Sreda (gitarist grupe In-Puls), suprugov prijatelj iz osnovne škole, koji ga je i naučio svirati gitaru, prvi je bio upoznat s idejom i pjesmama. Od  njega smo primili puno savjeta i ponudu za pomoć i suradnju koliko je u njegovoj moći, zbog poslovnih i njemu onih najbitnijih obiteljskih obaveza. Alan je gostovao s nama u emisiji  "Radna subota" na drugom programu hrvatskog radija 4. svibnja ove godine. Isto tako će nastupiti s nama 16. svibnja - četvrtak u KSET-u. U toj postavi trebao je biti i Dimitrije Petrović (bubnjar grupe Radost), na perkusijama, ali se nažalost razbolio.Marko Blagus: Suprug, prijatelj, vokal i gitara

Hrvoje Papratović, (basist LeeMoona i mnogih drugih bendova, po potrebi i bubnjar, tvorac studio Pećina b15 iz Đakova), prvi se prihvatio snimanja, miksanja i rada na našim pjesmama. Zajedno sa Zvonimirom Vargom, gitaristom i kantautorom, činili smo postavu Črnog pesa na prošlogodišnjem Festivalu jednakih mogućnosti u Zagrebu na Jelačić placu. Prošle godine dobili smo fantastičan poklon od ekipe profesionalnih glazbenika iz grupe Pips, chips & videoclips - snimanje u njihovom kućnom studiju jedne naše pjesme pod producentskom palicom Ivana Božanića. Tako je nastao naš prvi singl "Reggae odhebonž". Drugi singl "SMS karma" nastao je u našem kućnom studiju, od milja zvanog dnevni boravak.

Gdje možemo čuti vaše snimke?

- Oba singla smo izdali na nosaču zvuka "Zlatna dvojka". Fizičko izdanje će se moći nabaviti 16.svibnja u KSET-u, gdje smo pozvani kao gosti na promociji novog albuma Zvonimira Varge. No bez problema oba singla možete čuti na youtube, kao i ostale demo snimke te na facebook stranici Črni pes.

Koji su planovi za budućnost Črnog pesa?

- U kojem će smjeru ići Črni Pes i do kada zaista ne znamo. Kao što sam rekla moje zdravlje je i pokretač i kočnica, a kočnica njie samo zbog loših dana, nego i zbog arhitektonskih barijera, prijevoza te financijske strane. Jedno je sigurno: Črni pes ide dalje dok dišem, ako bude dovoljno snažan ići će i dalje, pjesme će ga voditi. Moji tekstovi su uvijek bilo vrlo jasni, pisani u trenutku, o trenutku, iskreni,  proživljeni i sada imaju priliku kroz glazbu doprijeti do ljudi. Uz pomoć i vještinu supruga Marka Blagusa,  prijatelja i glazbenika nadamo se  i osjećamo da će se bend širiti, a Pes rasti.
Ne želimo da u prvi plan dođe naš invaliditet, iako je on neminovan, već pjesme koje bude i ukazuju na ljubav, borbu i život. Svi smo mi jednaki ispod kože.

Razgovarala: Božica Ravlić