Festival jednakih mogućnosti: Pokažimo svijetu što znači istinska jednakost

Društvo tjelesnih invalida od 21. do 23. svibnja organizira Festival na Trgu bana Jelačića, a sastoji se od glazbeno-scenskog, likovnog, filmskog, edukacijsko-rekreacijskog i sportskog programa

Prvi Festival održan je 2002. godine, zahvaljujući financijskoj potpori delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj i moralnoj podršci Grada Zagreba, a nastavak projekta podupiru resorna tijela Vlade RH, Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba. Idejni zaštitnik i organizator Festivala je Društvo tjelesnih invalida u Zagrebu.

Festival se sastoji od glazbeno-scenskog, likovnog, filmskog, edukacijsko-rekreacijskog i sportskog programa. Glazbeno-scenski program je sastavljen od dramskih, plesnih i glazbenih točaka koje naizmjenično izvode osobe i invaliditetom i popularni estradni umjetnici. Likovni program se sastoji od urbane skupne izložbe likovnih radova na kojoj izlaže šesdeset autora različitih umjetničkih izričaja, povezanih tjelesnim oštećenjem kao zajedničkim obilježjem. Promatrači izložbe uspostavljaju komunikaciju s autorima i odnose s umjetninama, koje se predstavljaju bogatstvom stilskih, tematskih, izričajnih, generacijskih i drugih različitosti. U filmskom se programu prikazuju dokumentarni filmovi s tematikom života i rada osoba s invaliditetom. Edukacijsko-rekreacijski program je sastavljen od igara mobilnosti u kojima javne osobe i građani, u simuliranom oštećenju na improviziranom poligonu, stječu iskustva kretanja pomoću invalidskih kolica i orijentacije u prostoru pomoću bijelog štapa. Sportski program se sastoji od turnirskih natjecanja u sjedećoj odbojci te boćanja, tenisa i ulične košarke u invalidskim kolicima.

Na trodnevnom uličnom festivalu nastupa više od 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih 600 osoba s invaliditetom, a u organizacijskom timu radi oko 20 stručnjaka i 130 ciljanih volontera – studenata s petnaestak fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Festival svake godine promatra više od 15.000 građana i tako svojom orginalnom formom i programskim konceptom obogaćuje kulturnu i turističku ponudu grada Zagreba, pri čemu pozitivno utječe na razvoj društvene svijesti o invaliditetu, kojeg mnogi neargumentirano izjednačavaju s nesposobnošću. Svrha festivala je predstavljanje stvaralačkih mogućnosti izvođača programa, šireći poruku da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana.

B. Ravlić