Lurdski volonteri: Hodočašće u marijansko svetište Lourdes nezaboravno je iskustvo za osobe s invaliditetom

Hodočasnici s invaliditetom smješteni su u jednom od tri specijalizirana prihvatilišta u kojima radi svega par profesionalaca. Gotovo sve poslove u njemu obavljaju dobrovoljci

 

Nakon sedam do sada organiziranih bolesničkih hodočašća u Lurd za osobe s invaliditetom i njihove roditelje, Crkva Svetog Filipa Nerija i Lurdski volonteri počeli su s pripremama za novo hodočašće.

Do sada je Lurd s nama posjetilo oko 540 hodočasnika (hendikepiranih osoba i članova njihovih obitelji) i 250 volontera. (uz volontiranje na bolesničkom hodočašću, već godinama organiziramo i dvotjedna ljetna volontiranja u Lurdu).

Nakon vrlo dirljivih iskustava i puno primljenih milosti, o kojima mogu svjedočiti i hodočasnici i volonteri, uvjereni u veliku vrijednost ovakvog hodočašća pozivamo vas da nam se pridružite na osmom bolesničkom hodočašću u Lurd, od 15. do 18. listopada 2015.

Bolesnička hodočašća u Lurd popularna su u mnogim europskim zemljama, u kojima djeluju specijalizirane udruge volontera – pratitelja. One godišnje u ovo najpoznatije marijansko svetište dovedu na stotine tisuća ljudi, koji ne mogu sami putovati ili se kretati bez tuđe pomoći. Od trećeg do desetog mjeseca, koliko traje sezona u Lurdu, hodočasnici s invaliditetom i volonteri zaštitni su znak Svetišta.

Cilj ovog hodočašća je omogućiti baš svakome da, bez obzira na zdravstveno stanje ili invaliditet, te usprkos teškoj materijalnoj situaciji u kojoj se ovakvi ljudi često nalaze, odlazak na hodočašće Gospi lurdskoj.

Kako bi to zaista bilo moguće, oko svakog bolesničkog hodočašća angažirane su na stotine volontera – pratitelja.

Hodočasnici s invaliditetom smješteni su u jednom od tri specijalizirana prihvatilišta u kojima radi svega par profesionalaca. Gotovo sve poslove u njemu obavljaju dobrovoljci.

Zbog teškog fizičkog stanja naših hodočasnika, za putovanje do Lurda i natrag organizirani su charter letovi.

Avion ima 170 mjesta. Otprilike trećinu putnika čine invalidne i teško bolesne osobe. Prate ih članovi obitelji. Svaka osoba s invaliditetom ima i svog volontera. Njihov zadatak je pomoći u njezi nepokretnih osoba, posluživanje u blagavaonici, čišćenje soba i ostalih prostorija. Za sve osobe koje se teško kreću osigurana su specijalna kolica koje vuku volonteri. Hodočasnici su smješteni u specijaliziranoj kući za prihvat osoba s invaliditetom 'Accueil Notre Dame', koja se nalazi u samom Svetištu. Sobe su u potpunosti prilagođene nepokretnim osobama.

Zbog člana s invaliditetom često cijela obitelj mora živjeti 'drugačije'. Putovanja, čak i najobičniji izlasci iz kuće, mnogima od njih gotovo su nemogući te su prisiljeni veći dio života provoditi prilično izolirani.

Bolesničko hodočašće u Lurd s volonterskom pratnjom, potpuno je prilagođeno potrebama osoba s invaliditetom. To je jedinstvena prilika za njih, a još više za njihove roditelje, da izađu iz svoje izoliranosti i dožive velike milosti i puno duhovne utjehe.

Program uključuje slavljenje Svete Mise na hrvatskom svaki dan, veliku internacionalnu misu u nedjelju, Križni put za bolesnike, kupanje u bazenima s vodom koja izvire u Špilji ukazanja, posjet značajnim mjestima u životu svete Bernardice, Marijansku procesiju sa svijećama i Euharistijsku procesiju. Kako bi pratitelji imali dovoljno vremena za svoje duhovne potrebe, volonteri ostaju s hendikepiranim osobama kada je potrebno.

Hodočašće prati i nekoliko svećenika.

Cijena za hodočasnike s invaliditetom i njihove pratitelje iznosi 2.750 kuna po osobi.

Puna cijena zapravo je 3.300 kuna, no zahvaljujući donacijama koje prikupljamo, u mogućnosti smo ponuditi nižu cijenu. Svjesni smo da se obitelji s članom s invaliditetom zbog posebnih potreba i izdataka često nalaze u teškoj materijalnoj situaciji.

U cijenu je uključeno putovanje avionom (odlazak u četvrtak ujutro i povratak u nedjelju navečer), zdravstveno osiguranje, smještaj i hrana u Lurdu (3 puna pansiona).

U Lurd s nama kao hodočasnici mogu ići i osobe koje nemaju invaliditet, koje plaćaju 3.750 kuna i tako sponzoriraju ovo hodočašće.

Uplate se vrše na žiro račun crkve Sveti Filip Neri:

IBAN: HR 202340009-1100167079

OIB: 68729981895

Ukoliko želite otići na bolesničko hodočašće u Lurd kao bolesnik, pratitelj bolesnog člana obitelji, ili kao hodočasnik – sponzor, molimo vas da se prijavite na stranicama crkve sveti Filip Neri, Split (svfilipneri.hr), ili kod Ide Gatti, 091 238 23 09 / idagatti3@gmail.com

Magda Kaliterna, Lurdski volonteri

 

Povezane vijesti