Muzejski dokumentacijski centar: Muzeji za održivo društvo u funkciji razvoja zajednice

Cilj ove manifestacije je  ukazati na neizostavnu ulogu muzeja u posredovanju novih ideja i preispitivanju ljudskog djelovanja na svim područjima života

 

Pod temom Muzeji za održivo društvo, od 16. do 18. svibnja stotinjak muzeja diljem Hrvatske obilježit će kroz bogate programe 35. Međunarodni dan muzeja.

Na inicijativu Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC), koji ove godine obilježava 60. obljetnicu djelovanja, u Hrvatskoj se Međunarodni dan muzeja obilježava od 1980. godine. Ovogodišnja tema, koju je odredio Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu, ukazuje na muzeje kao institucije koje doprinose društvu i njegovu razvoju, preuzimajući aktivnu ulogu u posredovanju novih ideja i osvješćivanju javnosti o potrebi usvajanja novog modela ponašanja prema okolišu i resursima.

Društvo se danas nalazi pred novim izazovima, kriza se osjeća u svim društvenim slojevima i donosi negativne promjene: rast siromaštva i socijalne nejednakosti, degradaciju okoliša te sve veći jaz između etičkog modela razvoja i neoklasične ekonomije koja dominira svijetom. U kontekstu stvaranja sigurnije budućnosti, jedan od najvažnijih izazova današnjice je postizanje ravnoteže između razvojne dinamike ljudskog društva i granica prirodnih potencijala. Cilj ove kulturne manifestacije je, u skladu s ovogodišnjom temom Muzeji za održivo društvo, ukazati na neizostavnu ulogu muzeja u  razvoju društva, posredovanju novih ideja i  preispitivanju ljudskog djelovanja na svim područjima života, s namjerom stvaranja održive perspektive za nadolazeće generacije.

Pred djelatnicima u muzejima danas je odgovornost da kroz svoj rad promiču koncept održivog razvoja i ukažu na potrebu očuvanja prirode kao nužnog preduvjeta za kvalitetan život čovjeka, upozore na nepromišljenost i neodrživost projekata čiji je osnovni cilj stjecanje profita te da otvore put za korištenje kulturne baštine i povijesnih graditeljskih vrijednosti kao razvojnog resursa. Kako bi podigli svijest o posljedicama ljudskog djelovanja i potakli na kritičko promišljanje, muzeji u Hrvatskoj  organizirali su niz predavanja, radionica, izložbi i posebno osmišljenih vodstava.

U Muzeju arhitekture HAZU u Zagrebu sve je u znaku tranzicije prema održivom razvoju na području arhitekture i urbanističkog planiranja. Muzej će program predstaviti u suradnji s Mladenkom Dabac, stručnjakinjom međunarodnog renomea na području održivog urbanizma i profesoricom na Fakultetu arhitekture u Karlsruheu. Dabac će predstaviti vlastite transnacionalne +green concept EU autorske projekte, s ciljem senzibiliziranja javnosti o potrebi adekvatnog oblikovanja prostora, kao i stvaranja ravnoteže između dinamike razvoja društva i granica prirodnih potencijala okoline. Poseban fokus bit će na gradu Zagrebu kao zelenoj metropoli 2020. godine i na mogućnostima koje Zagreb kao grad budućnosti, održivo povezan s vlastitom okolicom, može ponuditi kao dodanu vrijednost u povezivanju prostornih kvaliteta EU prostora.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci ove se godine uključio u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja bogatim izložbenim programom: Grad na drugi pogled naslov je izložbe i istraživačko – edukacijskog projekta,  nastalog u suradnji s udrugom PUNKT ,  Akademijom primijenjenih umjetnosti te riječkim vizualnim umjetnicima Nadijom Mustapić, Milijanom Babić, Igorom Eškinjom i Petrom Mršom. Cilj ovog projekta je strateški jačati interes zajednice za promišljanje grada i sudjelovanje u programima suvremene umjetnosti i kulture u lokalnom kontekstu.

Također, u prostorima muzeja bit će upriličena i izložba Sjevernjačka inzularnost, autora Nermina Đurakovića. Polazište izložbe je društvenopolitičko stanje u Danskoj, a autor kroz instalacije koje spajaju video, animaciju i zvuk, prenosi fizičko okruženje i psihičko stanje života ljudi koji žele početi ispočetka u toj zemlji. Izložba govori o stvarnim slojevima onoga što danski povjesničar kulture Jeppe Wedel-Brandt naziva poviješću nacionalizma i ljudske degradacije, odnosno neravnoteži i diskriminaciji u danskom društvu koje nisu dio medijskih izvještaja.

Prilično kreativan program osmislili su i na Korčuli. Naime, Etno kuća Barilo i Turistička zajednica općine Blato donose predavanje povodom obilježavanja 90 godina velikog vala iseljavanja iz Blata, koji je bitno utjecao na razvoj i održivost Blata kakvog ga danas poznajemo. Posjetitelji će biti upoznati sa problematikom iseljavanja iz Blata, njegovom utjecaju na razvoj mjesta i sudbinama iseljenika te specifičnostima opstanka ovog malog otočnog mjesta. Na predavanje će se nadovezati i radionica Pronađimo svoje pretke, koja će pokazati na koje načine krenuti u potragu za davno izgubljenim ili zaboravljenim članovima svoje obitelji, na temelju dokumenata, slika i putnih isprava brojnih iseljenika koje su sada sastavni dijelovi muzejskih zbirki . Kao poseban dio programa bit će organizirano stručno vodstvo pod nazivom Upoznajmo baštinu Blata – dočekajmo spremni naše goste, kojim se želi ukazati na važnost edukacije svih dionika u turizmu,  potaknuti iniciranje doživljaja same povijesne jezgre Blata kao muzeja na otvorenom te uključiti skupine posjetitelja koje su dosada bile slabije zastupljene u aktivno stvaranje turističke ponude destinacije.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a cjelokupni program obilježavanja 35. Međunarodnog dana muzeja dostupan je na internetskim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra www.mdc.hr.

Ivan Branimir Guberina