Dokumentarac o Mani Gotovac premijerno u Tuškancu

Nakon projekcije, prvi put uživo u stilu televizijske emisije "Damin gambit", Elizabeta Gojan razgovarat će s Mani Gotovac

 

Dokumentarni film "Ona, teatar" Marine Banićević, posvećen teatrologinji Mani Gotovac i prvoj intendantici u povijesti hrvatskog kazališta, premijerno se prikazuje u petak u zagrebačkom kinu Tuškanac.

Film je potaknut činjenicom da ne postoji organizirani audiovizualni zapis o životu i radu Mani Gotovac, a riječ je o osobi koja je posljednjih nekoliko godina uvelike popularna kod mnogobrojne publike, ponajprije zahvaljujući autobiografskim knjigama "Fališ mi: zima/proljeće", "Fališ mi: jesen/ljeto" i "Ma koji život, ma koji teatar" te zbog, prema sudu mnogih, kontroverznih odluka na čelu nacionalnih teatara u Splitu i Rijeci, ističe se u najavi Hrvatskog filmskog saveza.

Njezin profesionalni i privatni život prikazan je uz pomoć arhivske građe kazališta u kojima je radila, od Teatra &TD do splitskog i riječkog HNK, te prizora iz predstava "Pričaj mi o Gorkome" i "Nekoliko zamišljenih prizora", kao i razgovore s osobama iz domaćeg kulturnog i javnog života.

Razgovori s njezinim kolegama i prijateljima, snimani u Rijeci, Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, otkrit će njezin profesionalni i privatni životni put, a tematski fokus intervjua temelji se na godinama kada je vodila nacionalne teatre, pripremala rukopise autobiografskih knjiga ili kazališna uprizorenja knjiga "Fališ mi" te Bariccova romana "Ocean more".

Dijelom su portretirani i gradovi u kojima je Gotovac radila, koji su ostavljali utjecaj na nju, ali je i ona njih obilježila svojim djelovanjem. Tako je prikazan njezin boravak u Rijeci, gdje je u velikoj mjeri popularizirala HNK Ivana pl. Zajca, dok je bila intendantica i intenzivno se angažirala oko kretanja Riječkih ljetnih noći.

Uz redateljicu, scenarij potpisuje Saša Stanić, a film je nastao u produkciji Udruge Facultas, koja će ga i distribuirati.

Nakon projekcije, prvi put uživo u stilu televizijske emisije "Damin gambit", Elizabeta Gojan razgovarat će s Mani Gotovac.

Hina

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL