Ante Raos: Poruka ljubavi za Mariju Pavković Snašu, oboljelu od karcinoma dojke

Pozivam sve medije da budu svjedoci večeri ljubavi i zajedništva, večeri istine i borbe, na koncertu "Žena ženi" 22. lipnja u Đakovu, i svjedoče istinsku ljepotu žene koja je uvijek spremna dati i koja nikada neće odustati

Sudionice koncertna 'Žena ženi' za Mariju Pavković Snašu

"Žena ženi“ poruka je kojom su žene pune duha, ljubavi i nesebičnosti poslale zajednici o izazovima s kojima se suočavaju žene oboljele od karcinoma dojke.

Najpoznatija imena ženske tamburaške glazbe i sevdaha u pjesmi "Moja drugo“, ponukane bolešću njihove kolegice Marije Pavković Snaše, ukazuju kako se to može svakome dogoditi, ukazuju da život nije stao kada te takvo što dodirne, pokazuju da uvijek postoji izbor. Ljepota kojom zrače, ljubav koju šire, istina koju zagovaraju samo je jedan mali dio svega onog što nam govore, tek je jedan mali detalj lijepoga što žena ima u sebi.

Niti jedna pripadnica ljepšeg spola nije imuna na ovu bolest, ona se svakome može dogoditi i zagorčati život. Kada se dogode duge noći bez sna, trenuci u kojima ne znaš ni što ni kuda, zaključan u svoja zamračenja pitaš se: "Bože zašto baš ja?" A odgovora ni od kuda, suze i plač tada su najčešći pratioci u našim životima.

Ali onda se u njima dogodi neopisiva hrabrost, onaj duh pobjednika koji ne odustaje, koji ustraje i vjeruje u sebe i svoje poslanje. Njihovo oružje postaju osmijeh, mirnoća, želja da svojim primjerom pomognu drugima. Vjerujem kako karcinom dojke potpuno skrši svaku ženu. Sve one svakodnevne brige slijevaju se u jednu: kako tu pošast izbaciti iz sebe. Samo prihvaćanje istine u ženi stvara tu snagu otpora, žilavost koja je spremna ono "Bože zašto baš ja?", pretvoriti u ono "Bože a zašto ne i ja?" Bog uvijek računa na nas, On uvijek ima svoje razloge, a na nama je da ih prepoznamo.

Bitke koje žene vode nije samo ta pomahnitala bolest već i strah od zajednice, kako će susjedi reagirati, što reći djeci, kako obitelj sačuvati. Puno toga se ženi stavlja na pleća, ali žene to mogu, ustaju i ne posustaju, odvažno vode svoju bitku ne želeći nikome biti teret.

Znam da bi i sve muške kolege bez razmišljanja pružili potporu ovoj prekrasnoj poruci, znam da bi svaki od njih rado bio dio ovoga Band Aida, ali "Žena ženi" je nekako snažnija poruka, intimnija, dublja, pa i iskrenija. Mnoge žene ne znaju koliko je karcinom dojke učestala bolest, koliko je važno rano otkrivanje i zato ova poruka koju šalje dive tamburaške i sevdah glazbe ima poseban značaj jer svojim istupom podižu svijest žena o raku dojke.

A mi muški možemo im biti potpora, podržati ih u njihovoj misiji, možemo biti ambasadori njihove borbe i potaknuti zajednicu da sluša ovu poruku. Zato pozivam sve novinare da budu svjedoci večeri ljubavi, večeri zajedništva, večeri istine i borbe, pozivam sve medije da 22. lipnja 2015. u Đakovu svjedoče istinsku ljepotu žene koja je uvijek spremna dati i koja nikada neće odustati.

Nakon ove večeri znam da svijet neće biti niti bolji niti gori, znam da će nakon ugašenih reflektora pozornice sve pasti u zaborav, ali ako samo jednu ženu ova poruka potakne na pregled moći ćemo zaključiti kako je ovaj projekt izvršio svoju misiju.

U svakodnevici koja nema vremena za ništa i nikoga, koja na život gleda površno, vrijeme je da svaka žena pokuša čuti svoje tijelo i razumjeti upozorenja koja joj šalje. Mislim da je upravo to ono što ove divne dame poručuju, mislim kako je upravo to što je Marija Pavković Snaša, ponukana svojim iskustvom, htjela poručiti zajednici.

Piše: Ante Raos

 

Povezane vijesti