Spomenici nepristupačnosti: Županijski sud u Krapini

U rubrici 'Spomenici nepristupačnosti' naši novinari, u suradnji s čitateljima, otkrivaju institucije koje nisu prilagođene osobama s invaliditetom. OSI populacija kao jedan od ključnih problema njihove integracije u društvenu zajednicu navodi upravo pristupačnost građevinskim objektima.

In-Portal poziva čitatelje da, kroz foto-materijal i prigodni tekst, prijavljuju institucije – državne, kulturne, obrazovne -  čiji sadržaj ili usluge ne mogu 'konzumirati' zbog nepristupačnosti. Na taj način naša redakcija želi utjecati na svijest državnih i gradskih vlasti da poduzmu odlučne korake kako bi se ispravila ova društvena nepravda.

U ovom nastavku predstavljamo Županijski sud u Krapini.

 

Gotovo svakodnevno putem medija naši pravosudni trudbenici izjavljuju da će sud donijeti pravednu i poštenu odluku u nekom sudskom sporu. Nažalost, za sve građane dolazak na sud nije omogućen kako bi mogli na njemu ishoditi pravdu. Što je tek jedna od potvrda notorne činjenice da je potpuna integracija osoba s invaliditetom u društvo daleko od stvarnosti.

Pravi primjer za rubriku 'Spomenici nepristupačnosti' nalazi se u centru Krapine, a riječ je o Županijskom sudu. Zgrada je smještena na Trgu dr. Mirka Dražena Grmeka 1.

U zgradi su smješteni Županijski, Općinski i Prekršajni sud te državno odvjetništvo.

Zbog više stuba na glavnom ulazu u zgradu osobama u invalidskim kolicima onemogućeno je potraživanje pravde upravo tamo gdje bi se njihova prava trebala štiti.

M. Damjanović