Bruno Isaković: 'Nečastivo' istraživanje transformacija tjelesnosti u ZKM-u

Propitivanjem nagosti kao posrednika specifičnog iskustva i za izvođače i za promatrače, Isaković je napravio izazovnu i subverzivnu predstavu koja nudi široku paletu asocijacija, konotacija i percipiranih značenja

Bruno Isaković

Plesna predstava autora i koreografa Brune Isakovića "Nečastive", premijerno izvedena u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), bavi se mogućim transformacijama tjelesnosti koristeći disanje kao polazišnu točku za razvoj plesnog pokreta i mogućih međuodnosa na sceni.

Predstava je dio programa Festivala Perforacije, a nastavlja se na istoimeni solo istog autora, sad proširen na čitav izvođački ansambl.

Isaković kao temelj za svoje plesno istraživanje koristi disanje, koje definira kao pokretačku životnu silu čiji automatizam nastoji staviti pod kontrolu svijesti. Tako razvija "dramaturgiju daha" u kojoj su zadane plesne tehnike stavljene u funkciju samoistraživanja tjelesnosti i tjelesnih mogućnosti izvođača.

Potpuno goli plesači – njih jedanaestero – u grobnoj tišini nešto više od sat vremena na diskretno osvjetljenoj sceni disanjem razvijaju napetost – i tjelesnu i scensku.

Disanje diktira tempo kretanja, koje je moguće percipirati tek nakon što se dogodilo jer su kretnje toliko spore da je pojedinačnu kretnju nemoguće pratiti – vidljiva je tek konačna slika, odnosno, nastala izmjena izvođačkih pozicija, često vrlo suptilna.

Nastojeći pronaći ravnotežu između zadane strukture i ritma svojeg kretanja, izvođači pronalaze različite mogućnosti za fizičku ekspresiju, pritom ulazeći u različite međuodnose s drugima, evocirajući istodobno pokrete istočnjačkih borilačkih tehnika i poze antičkih skulptura.

Sve se odvija na potpuno praznoj pozornici pod rasvjetom koju karakterizira chiaro-scuro efekt.

Na jednoj je razini ta predstava studija pokreta i dodira koja se bavi estetikom golih ljudskih tijela kao metodom teatarskog izražavanja.

Prisutan je i paradoks, kako uvođenjem svijesti u proces disanja ono gubi svoju organsku kvalitetu, a organsko-iskonsko postupno prerasta u umjetno-inducirano.

Suprotstavljanjem tjelesnosti izvođača-pojedinca onoj izvedbene skupine, Isaković promatra na koji se način jedan u osnovi amorfni organizam može unutar sebe strukturirati, odnosno, dekonstruirati.

Nastala u suradnji autora i izvođača Studija za suvremeni ples iz Zagreba i međunarodnih plesnih umjetnika iz SAD-a, Švedske i Srbije, predstava je već i prije premijere izazvala kontroverze. Naime, pozivajući se na nepoćudnost sadržaja koji vrijeđa ćudoređe građana, tvrtka Divinus Victoria odbila je na video zaslonima na Trgu bana Josipa Jelačića i na Cvjetnom trgu u Zagrebu emitirati već dogovoreni kratki promotivni spot.

Propitivanjem nagosti kao posrednika specifičnog iskustva i za izvođače i za promatrače, Isaković je napravio izazovnu i subverzivnu predstavu koja nudi široku paletu asocijacija, konotacija i percipiranih značenja.

Izvođači su Branko Banković, Željko Drmić, Dina Ekštajn, Kaia Gilje, Hanna Hellstroem, Lana Hosni, Ana Mrak, Ilija Surla, Ana Vnučec, Bosiljka Vujović Mažuran i Mia Zalukar.

Predstava je zahtjevna i za publiku, koja je koncentrirano i pozorno pratila njihove scenske metamorfoze.

Festivalski je program u petak navečer nastavljen premijerom projekta "Horizont događaja" u ZKM-u, u kojemu se autorica Martina

Nevistić bavila "granicom preko koje je moguće ući, ali je nemoguće izaći", obrađujući "nepostojanje pravila, a opet postojanje procesa, događaja, međuovisnosti, gibanja, privlačenja, akcije, reakcije, napona, pulsiranja".

Festival Perforacije ove se godine održava od 13. do 29. lipnja u Rijeci, Splitu i Zagrebu a donosi više od dvadeset novih produkcija u kojima se publici predstavlja pedesetak umjetnika s područja plesa, kazališta i performansa. Zagrebački dio festivala traje od 25. do 29. lipnja a usmjeren je na autorski rad, eskperimentiranje i propitivanje raznih modela postavljanja izvedbe na scenu.

Hina

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

 

Povezane vijesti