"Zvizdan" Dalibora Matanića nominiran za nagradu Europskog parlamenta

Hrvatski igrani film "Zvizdan" Dalibora Matanića uvršten je u službenu selekciju deset najboljih europskih filmova koji se natječu za Lux Prize, filmsku nagradu Europskog parlamenta za filmove što promiču "bogatstvo, raznolikost i izvrsnost", a ovog ljeta očekuje se i njegova hrvatska premijera

Nakon svjetske premijere i nagrade na festivalu u Cannesu, što je najveći uspjeh hrvatskog filma od neovisnosti, "Zvizdan" sudjeluje na festivalu u Karlovym Varyma, u programu "Horizonti", gdje je u nedjelju objavljena selekcija za Lux Prize, izvijestio je producent filma, zagrebačka Kinorama.

Matanićev film uvršten je među deset naslova nagrađivanih redatelja, poput "Ovnova" islandskog redatelja Grimura Hakonarsona, "Saulov sin" mađarskog Laszlaa Nemesa, "Jednostavan čovjek" Francuza Stephanea Brizea i "Lekcija" bugarskog redateljskog dvojca Kristine Grozeve i Petra Valchanova. To je prva hrvatska većinska koprodukcija nominirana za Lux Prize, a 2013. je bila nominirana hrvatska manjinska koprodukcija "Krugovi" Srdana Golubovića.

O odabranim naslovima odlučivala je selekcijska komisija koja će krajem srpnja odabrati tri filma za Natjecateljski program, te biti prevedena na 24 jezika Europske unije i prikazana u 28 zemalja u okviru Dana LUX filma. Pobjednika će se znati u prosincu, a proglasit će ih članovi Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Matanićev film uskoro će sudjelovati u konkurenciji filmskog festivala u Odessi u Ukrajini, od 10. do 18. srpnja, a nakon toga se premijerno prikazuje u Puli i Motovunu.

Koproducenti filma, koji kroz tri priče u okruženju opterećenom povijesnim naslijeđem progovara o zabranjenoj ljubavi, su slovenska filmska kuća Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije. Glavne uloge imaju Tihana Lazović i Goran Marković, a direktor fotografije je Marko Brdar.

Razvoj projekta podržali su Hrvatski audiovizualni centar i program MEDIA, a proizvodnju Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Viba Film Ljubljana, Filmski centar Srbije i europski fond Eurimages. Distributer filma je "2i Film", dok je za međunarodni plasman i prodaju zadužen "Cercamon".

Hina