Muzej Iluzija: Iluzorno je očekivati da će naš muzej biti prilagođen osobama s invaliditetom

No ipak je ovo Muzej Iluzija gdje ništa nije onako kako se čini pa je tako i potpisnik ovih redaka, u invalidskim kolicima, uspio doći na kat. Ne, nije čarolija, već jednostavno ljudskost djelatnika muzeja

Suradnik In Portala Domagoj Glažar u jednoj od 'soba čarolija'

Kulturna ponuda grada Zagreba postaje bogatija za još jedan vrijedan adut - Muzej Iluzija, koji se smjestio na adresi Ilica 72.

Osnivači su ga zamislili kao mjesto interaktivnih sadržaja i aktivnog uključivanja posjetioca prilikom obilaska muzeja. Brojni eksponati, kao što su hologrami, interaktivne slagalice, razne mozgalice, zagonetke, odupiranje gravitaciji u kosoj sobi, soba ogledala i mnogi drugi predmeti ispunjavaju zabavom i nude snažno vizualno, osjetilno i edukativno iskustvo, bez obzira na uzrast posjetioca.

Problem kod sadržaja koji su smješteni u strogom centru Zagreba jest njihova nepristupačnost i neprilagođenost osobama s otežanom mogućnošću kretanja a, nažalost, ni Muzej Iluzija nije iznimka.

Muzej se nalazi na dva kata, bez lifta i osnivači objašnjavaju kako vjerojatno neće ni biti u mogućnosti ponuditi alternativni pristup zgradi. No ipak je ovo Muzej Iluzija gdje ništa nije onako kako se čini pa je tako i potpisnik ovih redaka, u invalidskim kolicima, uspio doći na kat. Ne, nije čarolija, već jednostavno ljudskost djelatnika muzeja: naime prenijeli su me zajedno s kolicima po stepenicama i omogućili mi da kao posjetitelj podijelim njihovu viziju zabave. Sam je prostor bio dovoljno velik da sam se mogao nesmetano kretati i pristupiti svakom izlošku.

Smijeha i veselja nije nedostajalo, ako želite na jedan dan ostaviti glavu na pladnju, promatrati svog prijatelja koji je u stvarnom životu od vas za glavu viši kako se smanjuje vama pred očima, osjetiti kako gubite tlo pod nogama te još mnoge stvari od kojih ćete svako malo uzvikivati: "E, pa ček malo, kako je ovo moguće!“ onda ga toplo preporučam kao dobro iskorišteno vrijeme.

Cijene ulaznica kreću se od 25 kuna za djecu, 40 kuna za odrasle, a za cijelu obitelj 100 kuna.

Domagoj Glažar

 

Povezane vijesti