Guinnessova knjiga rekorda: Osobe s invaliditetom koje su zadivile svijet

Gotovo nevjerojatno izgledaju rekordi kojima su brojne osobe s invaliditetom zaslužile svoje mjesto u Guinnessu


 

Prošle godine u 12. mjesecu osobe s invaliditetom srušile su još jedan rekord koji je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Radi se o najdužoj liniji osoba s invaliditetom u kolicima koji je ostvario tim Novog Zelanda.

Ukupno 247 osoba s invaliditetom sudjelovalo je u najdužoj kontinuiranoj liniji pokretnih kolica na Mt. Smart stadionu, oborivši tako stari Guinnessev rekord iz 2010. godine kada je u natjecanju sudjelovalo 193 ljudi. Ovaj rekord iz 2010. postavljen je zahvaljujući udruzi Christophera i Dane Reeve na Doger stadionu u Los Angelesu.

U Guinnessovu knjigu rekorda uvršten je i svjetski rekord za najveći logo osoba u kolicima koji je činilo 346 sudionika, a ostvaren je zahvaljujući udruzi Hope Without Borders iz SAD-a, te je prikazan u showu Ekstremna preobrazba.

Osobe u invalidskim kolicima postigle su još jedan Guinnessov rekord 2011. godine. Radilo se o skupini od 84 ljudi u kolicima koji su u Belgiji vukli teretni zrakoplov C130 i to 100 metara niz pistu snagom kotača i time dokazali da se granice mogu daleko pomicati jer one nisu u našim tijelima, već u glavi. Ako nešto čvrsto odlučimo postići to ćemo i uspjeti ostvariti, poruka je ovih ljudi.

Ana Štrbić