Vukovar Film Festival: Najbolje iz Berlina, Cannesa i Sundancea

U popratnom programu "Svijet" koji prikazuje hitove sa svjetskih A filmskih festivala ističe se novi hit Wernera Herzoga "Kraljica pustinje", u kojem naslovnu ulogu tumači oskarovka Nicole Kidman

 

Program 9. izdanja Vukovar Film Festivala ove godine od 24. do 29. kolovoza na osam lokacija donosi projekcije 84 ponajbolja recentna filmska ostvarenja s nekih od najistaknutijih svjetskih festivala, kao što su oni u Berlinu, Cannesu i Sundanceu.

Festival se paralelno održava na četiri lokacije u Vukovaru (Agencija za vodne putove, Perivoj dvorca Eltz, Cinestar i Vukovarska ada), u kinu Borovo naselje, Centru znanja Vinkovci, Muzeju Vučedolske kulture te u Centru kulture Valpovo.

Kako se ističe u najavi, u bogatom programu igranih filmova koji konkuriraju za festivalske nagrade izdvajaju se dugometražni igrani filmovi, među kojima novi film Rumunja Radua Judea "Bravo (Aferim!)", koji je osvojio nagradu za najbolju režiju na Berlin film festivalu 2015.; hrvatski film Branka Schmidta "Imena Višnje", s Ivom Gregurevićem u naslovnoj ulozi (Nagrada za najbolji scenarij i kameru na Pula film festivalu 2015.); novi film Cornelia Porumboiua "Blago", koji se natjecao na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, te njemački film "Victoria", koji je osvojio Nagradu za najbolju kameru i Nagradu udruge art kina na Berlin film festivalu 2015. a zanimljiv je po tome što je snimljen u jednom kadru.

"Od redom sjajnih dokumentaraca koji su u konkrenciji za nagrade izdvajamo sjajan mađarski kratkiš 'Lijes od pruća', o starcu koji sam izrađuje svoj sanduk za vječno počivanje; rumunjski "Toto i njegove sestre", o odrastanju u nemogućim uvjetima narkomanije i kriminala; njemački "Prognostičar", o čovjeku koji previđa ekonomske krahove, te slovački "Comeback", o nepravedno osuđenim robijašima koji se nose sa svijetom nakon izlaska iz zatvora", dodaje se u najavi.

U popratnom programu "Svijet" koji prikazuje hitove sa svjetskih A filmskih festivala ističe se novi hit Wernera Herzoga "Kraljica pustinje", u kojem naslovnu ulogu tumači oskarovka Nicole Kidman; film "Priča nad pričama" Mattea Garronea, gdje glavnu ulogu tumači zanosna Salma Hayek; dobitnik nagrade žirija na Sundanceu, film "Zemlja bez zakona"; novi film Woodyja Allena "Nerazuman čovjek", s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi, te dvostruki dobitnik na ovogodišnjem Berlinaleu, film "45 godina" (Najbolji glumci Charlotte Rampling i Tom Courtenay).

U popratnom programu "Europskih velikih pet" bit će prikazan novi film Nannija Morretija "Moja majka" (dobitnik Nagrade ekumenskog žirija na Cannes film festivalu 2015.) te canneski laureat "Cijena života" Stephanea Brizea. U popratnom programu "Europo, otvori se" ističe se poljski film "Tijelo" Malgorzate Szumowske, koji je na Berlin film festivalu 2015. osvojio nagradu za najbolju režiju.

U kinu Borovo naselje prikazivat će se "Retrospektiva Woodyja Allena" s filmovima iz njegove recentnije filmografije.

U suradnji s Rendez Vousom-Festivalom Francuske u Hrvatskoj u festivalski će program biti uvrštena i sekcija "Francuski fokus" sa šest filmova od kojih se izdvajaju film Claudea Chabrola "Ceremonija" s Isabelle Huppert. U suradnji s Rendez-vousom održat će se i izložba "Glumice" pokojne fotografkinje Kate Berry koja je fotografirala slavne glumice poput Catherine Deneuve. Izložba će od 25. kolovoza biti otvorena tri tjedna u Hrvatskom domu Vukovar.

I ove se godine u sklopu programa odvijaju filmske radionice, ukupno četiri: već tradicionalna "Dunavska scenaristička", "Festivalska" te radionica Stop animacije, dok je novost škola fotografije koju će održavati gosti festivala, redatelji i fotografi Jana Cavojska i Vladimir Kampf.

"Pozitivna energija koja je osnovni pokretač festivala proširila se Vukovarom, Slavonijom, Hrvatskom, i Podunavljem. Postali smo prepoznatljivi i priznati. Prvo veliko priznanje stiglo je u suradnji s Ministarstvom kulture koje nam je pomoglo da prvi u Hrvatskoj dobijemo prestižnu oznaku kulturnog projekta unutar europske strategije za podunavsku regiju – Danube Region Strategy", poručio je direktor festivala Igor Rakonić.

Za sve one koji se sljedećeg tjedna neće naći u Vukovaru kako bi uz prekrasnu dunavsku obalu uživali u vrhunskim filmskim projekcijama, MAXtv Videoteka pripremila je "utješne" premijere osam vrhunskih filmskih ostvarenja: švedski kriminalistički serijal "Umorstva u Fjallbacki" od šest dugometražnih naslova snimljenih prema likovima iz knjiga hit spisateljice Camille Läckberg; hvaljeni film "Mandarine" ove godine nominiran za Oscara i Zlatni globus, te hvaljeni dokumentarni film "Pozor: ekstreman život" o svijetu ekstremnih sportova.

Hina

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

 

Povezane vijesti