Pomozimo djeci s invaliditetom: Premijeru Milanoviću, hitno riješite problem štićenika Centra 'Vinko Bek'

"Doneseno rješenje mora biti u najboljem interesu i uz maksimalnu zaštitu i sigurnost djece s teškoćama i odraslih osoba-polaznika programa", navodi se u pismu Građanske inicijative predsjedniku Vlade RH

 

In Portal u cijelosti prenosi otvoreno pismo građanske inicijative 'Pomozimo djeci s invaliditetom' premijeru Zoranu Milanoviću.

"Poštovani gospodine Premijeru!
Potaknuti uspješnom suradnjom oko rješavanja problema izmjene Zakona o doplatku za djecu želimo vam skrenuti pozornost i upozoriti na postupanja resornog Ministarstva socijalne politike i mladih prema korisnicima Centra Vinko Bek.
Tri dana prije prvog dana nastave roditelji dobivaju obavijest da djeca umjesto u centar Vinko Bek u Nazorovoj kreću u centar u Kušlanovoj, a kao razlog preseljenja je dotrajala i opasna zgrada u Nazorovoj. Činjenica je da je ravnateljica skretala pozornost na neophodnu adaptaciju objekta, ali je zgrada unatoč tome dotrajala i opasna za boravak djece zbog dugogodišnjeg neodržavanja iako MSPM ima 72 milijuna kuna 'viška' namijenjenog za tu svrhu.
Roditelji nisu do danas dobili potpunu informaciju hoće li postupak smještaja djece u Kušlanovoj (za njih potpuno neprimjerene prostore) biti privremen ili trajan. Napominjemo da se djeca s višestrukim teškoćama jako teško perceptivno adaptiraju na novonastale uvjete i prostor, pa je velika zabrinutost i ogorčenje roditelja takvim postupkom itekako razumljiva.
Naša inicijativa uputila je pismo Ministarstvu socijalne politike i mladih i zahtjev za sastankom 7. rujna.2015. godine u svezi ovog slučaja na koji do danas nismo dobili odgovor.
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom gospođa Anka Slonjšak nakon uvida u stanje preporučila je:
Sukladno navedenom, smatramo da je nužno iznaći HITNO rješenje kako bi se djeci i odraslim osobama s oštećenjem vida i onima s višestrukim oštećenjima osigurali optimalni uvjeti za provođenje svih programa školovanja, rehabilitacije i osposobljavanja tako da se žurno sanira prostor u Nazorovoj ulici ili pronađe drugi odgovarajući prostor primjeren njihovim potrebama.
Doneseno rješenje mora biti u najboljem interesu i uz maksimalnu zaštitu i sigurnost djece s teškoćama i odraslih osoba-polaznika programa.
Obzirom na situaciju u kojoj se našlo oko 60 djece i odraslih osoba s višestrukim teškoćama Centra Vinko Bek nastalo zbog dugogodišnjeg nepoduzimanja nikakvih mjera, a koje je rezultiralo ovom situacijom, apeliramo na vas da Vlada iznađe najpovoljnije rješenje u što kraćem vremenu slijedeći preporuku pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak.
S poteškoćama se možemo nositi, s nepravdom ne!
Radni tim Inicijative 'Pomozimo djeci s invaliditetom'

Foto: Luka Đukez

 

Povezane vijesti