Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom: Sve više pritužbi u području pristupačnosti i mobiliteta

Problem predstavlja i pristupačnost stanova u vlasništvu osoba s invaliditetom. prijevozu, nepropisnom parkiranju, označavanju parkirališnih mjesta te u ostvarivanju prava na znak pristupačnosti

 

Na inicijativu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak u prostorijama Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba održan je sastanak na temu stambenog zbrinjavanja, pristupačnosti i mobiliteta.

Na sastanku su nazočili pročelnici/e sa suradnicima Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, Gradskog ureda za imovinsko–pravne poslove i imovinu grada, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Ureda za programe i projekte europske unije te Povjerenstva za osobe s invaliditetom. Ispred Ureda pravobraniteljice nazočila je pravobraniteljica, zamjenica pravobraniteljice i savjetnik pravobraniteljice za područje pristupačnosti i imovinsko pravne poslove.

Ured kontinuirano zaprima pritužbe osoba s invaliditetom i udruga u području pristupačnosti iz gotovo cijele Republike Hrvatske. S obzirom da je najveći broj zaprimljen upravo iz zagrebačkog područja te da su problemi kompleksni, dogovorena je daljnja suradnja i provođenje aktivnosti. Na sastanku se raspravljalo o pristupačnosti stanova u vlasništvu osoba s invaliditetom – nedostatna sredstva za prilagodbu, Odluci o davanju stanova u najam, Centru neovisnog življenja, prijevozu, nepropisnom parkiranju, označavanju parkirališnih mjesta i pravu na znak pristupačnosti te suradnji gradske uprave s pravobraniteljicom.

Izvor: posi

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

 

Povezane vijesti